25.5 C
Belgrade
petak, jul 5, 2024

Naselje na litici sa samo dva stanovnika

Lubenice, drevno naselje smešteno na hrvatskom ostrvu Cresu, može se pohvaliti bogatom istorijom starom preko 4.000 godina. Nalazi se na 380 metara visokom vrhu grebena sa kog se pruža predivan pogled na Jadransko more, i u njemu danas živi samo par ljudi, doslovno

Naselje Lubenice je zbog svog položaja i autentičnosti izuzetno popularna destinacija za turiste koji traže mir i autentično mediteransko iskustvo. Celo naselje je pretežno izgrađeno od istog kamena kao i okolne litice, a neki ostaci datiraju još iz doba starih Rimljana. Lubenice nisu samo turistička atrakcija, već i živi spomenik koji čuva istoriju i tradiciju ovog dela Hrvatske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Putni Kofer🧳 (@putni_kofer)

Lubenice su smeštene na visokoj litici, što mu je omogućavalo stratešku odbranu tokom različitih istorijskih perioda. Ovo dominantno mesto iznad mora služilo je kao prirodna tvrđava, štiteći stanovnike od eventualnih napada sa mora. Tokom vekova, Lubenice su bile pod uticajem raznih kultura, uključujući ilirsku, rimsku i venecijansku, što je ostavilo tragove u arhitekturi i kulturnom nasleđu sela.

Naselje je najpoznatije po autentičnoj kamenoj arhitekturi. Uske uličice, kamene kuće i drevne građevine odražavaju tradiciju i način života koji se nije menjao kroz vekove. Centralni deo sela je trg, oko kojeg su smeštene najvažnije zgrade, uključujući crkvu Sv. Antona Opata, koja datira iz 15. veka. Kameni zidovi i kuće od krečnjaka pružaju osećaj kao da ste u vremeplovu, vraćajući posetioce u prošlost.

Najpoznatija plaža u blizini je plaža Lubenice, do koje vodi strma staza niz liticu. Iako je put do plaže izazovan, nagrada je vredna truda, plaža je često opisana kao jedna od najlepših u Hrvatskoj, sa belim šljunkom i tirkiznom vodom.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Danas u Lubenicama stalno žive samo dve osobe, dok se u sezoni taj broj povećava, najviše zbog jednodnevih izletnika i turista, navodi Croatia Week. Oni dolaze da istraže uske ulice, posete istorijske crkve, uživaju u tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji i divljoj prirodi. Tokom letnjih meseci, selo postaje domaćin raznih kulturnih manifestacija, uključujući muzičke koncerte i umetničke izložbe, koje dodatno obogaćuju turističku ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -