21.5 C
Belgrade
nedelja, septembar 8, 2024

Najudaljeniji restoran na svetu, fajn dajning na arktički način

Šef Poul Andrias Ziska iz restorana Koks je „izbrusio“ svoj zanat na surovom severnom Atlantiku, gde je ponovo potvrdio svoj prepoznatljivi „locavore“ status i način života

Poznat po neverovatno nepristupačnoj lokaciji, gurmanski restoran Koks je sada još nedostupniji. Promenio je svoje mesto i više nije na Farskim ostrvima. Restoran je sada u malom selu na zapadu Grenlanda koje se nalazi više od 200 kilometara unutar Arktičkog kruga. Upravo tu prestaje civilizacija i počinje epsko, ali i gastronomsko putovanje u Arktičkom krugu. Ovde surova priroda nudi divlju „nabavku“ hrane i namirnica, od plodova mora i riba, kozica, rakova, do irvasa, severnih jelena i i ostale divljači.

Grenland je, kao i Farska ostrva, autonomna danska teritorija. Osamdeset posto njegove velike kopnene mase prekriveno je ogromnim ledenim pokrivačem i glečerima. Tamo živi oko 56.000 stanovnika i svi su uglavnom nastanjeni uz obalu.

Poul Andrias Ziska je upravo tu video priliku i mogućnost. Odsustvo ljudi i bilo kakve civilizacije otvara potpuno nove horizonte, bar kad je hrana u pitanju. Dostupnost divljih biljaka i životinja je nešto za čim on traga celog života, a to i jeste njegova misija. On je u suštini „locavore“, on priprema i jede hranu uzgojenu ili proizvedenu lokalno ili unutar određenog radijusa od maksimalno 250 kilometara u prečniku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KOKS Restaurant (@koks_restaurant)

Pristup takvim namirnicama, bez sumnje, omogućava pripremanje hrane na vrlo visokom standardu na Grenlandu. Inspirisan paletom jedinstvenih mogućnosti, napunio je dva prazna kofera lokalnim proizvodima i zaputio se na Grenland kako bi se bacio na posao osmišljavajući nova jela u svojoj kuhinji.

Smešten na seoskoj rivi, restoran Koks se nalazi u istorijskoj crnoj drvenoj zgradi s belim okvirima prozora. Lobanja mošusnog govečeta pozdravlja goste kada uđu u intimnu trpezariju osvetljenu svećama sa samo 30 mesta. Dajući ugodan ambijent, stolice su ukrašene ovčjim kožama, a gostima se nude i papuče od fokine kože.

Fajn dajning na arktički način

Njegov meni od 20 sledova pripoveda lokalnu priču. On se sastoji od najrazličitijih namirnica i sastojaka. On služi hrskavu „kokicu“ od kitove kože i masnoće, sirove kozice u sosu od kamilice, jakobove kapice, delikatnog snežnog raka u kremastoj peni od pečuraka.

S kopna, on služi tartar od losa, raskošnu krišku bogatog i mekanog mesa od mošusnog govečeta dinstanog sa smrekom, kao i domaće čorbe i supe od ostale divljači.

Na kraju, serija deserata neočekivano briše granice slatkog i slanog. Jedan od deserata je kombu alga koja se služi sa karamelom ili morski puž poslužen u ljusci, koji je prilično sam po sebi sladak. Finale ovog epskog obroka je kolač od fermentisanog belog luka.

Svaki specijalitet je umetnost, i zahteva veliku pripremu i organizaciju. Uostalom, takav je i sam dolazak do restorana. Nema puteva, pa jedino možete od najbližeg grada Ilulissata doći brodom, a vožnja traje oko sat vremena. Samo putovanje oduzima dah, jer brodić vozi kroz lavirint visokih plavo-belih santi leda.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Svoje epsko kulinarsko putovanje Šef Poul Andrias Ziska nastavlja i naredne godine, rezervacije za 2025. godinu su otvorene. Njegova misija je čini se plemenita, jer promoviše lokalno i prirodno, a to je uvek najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -