21.5 C
Belgrade
nedelja, septembar 8, 2024

Olive all’Ascolana -Tradicija i ukus prave Italije

Kada je reč o uličnoj hrani, pržena hrana je kralj. A kada je u pitanju italijanska hrana, maslina je svakako na samom vrhu. Zbog toga i ima smisla da su Italijani spojili te dve stvari, pa je tako i nastao ovaj ukusni delikates. Zlatan i hrskav spolja, pikantan i sočan iznutra, savršen za laganu šetnju dok obilazite znamenitosti i atrakcije

Italija je zemlja bogate kulinarske tradicije, a među mnogim specijalitetima izdvaja se jelo poznato kao Olive all’Ascolana. Ovaj delikates potiče iz regije Marke, tačnije iz grada Ascoli Piceno. Olive all’Ascolana su punjene masline koje se prže do savršenstva u dubokom ulju, pružajući jedinstvenu kombinaciju ukusa koja je osvojila srca gurmana širom sveta.

Prema predanju, jelo Olive all’Ascolana je nastalo u 19. veku, kada su imućne porodice tražile način da iskoriste višak maslina iz svojih maslinjaka. Kreativni kuvari su osmislili recept u kojem su prvo masline punjene mesom, zatim su prekrivane prezlama, nakon čega su pržene.

Osnovni sastojci uključuju velike zelene masline, mleveno meso (vrlo često i neki suhomesnati delikates), parmezan, jaja, brašno, prezle i začine poput muškatnog oraščića, soli i bibera. Proces pripreme je pažljiv i zahteva vreme, ali je krajnji rezulat jako ukusno jelo.

Olive all’Ascolana nisu samo ukusno jelo, već i simbol lokalne kulture i tradicije. U gradu Ascoli Piceno se svake godine održavaju festivali posvećeni ovom specijalitetu, kada se i organizuju takmičenja u pripremi i degustaciji. Ovo jelo predstavlja ponos regiona i često se služi na proslavama i važnim događajima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovako pripremljene masline su odraz istorije, tradicije i kulinarske veštine Italije. Svako ko ima priliku da ih proba, može da oseti deo bogate kulturne baštine regije Marke. Bez obzira na to gde se nalazite, Olive all’Ascolana će vas svojim ukusom i teksturom odvesti na kratko putovanje u srce Italije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -