11.5 C
Belgrade
petak, oktobar 18, 2024

Najmoćniji pasoši u 2024. godini, gde je Srbija?

Internet stranica Passport Index rangira pasoše 94 zemlje sveta. Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze na prvom mestu u 2024. godini, na drugom je Španija, dok treće mesto na listi deli čak sedam zemalja. Iz zemalja našeg regiona najbolje plasirana zemlja je Hrvatska, čiji se pasoš nalazi na odličnom sedmom mestu 

Aktuelna kriza u Ukrajini i Izraelu i Palestini u velikoj meri je uticala na globalna putovanja. I bez svetske krize, nisu svi pasoši jednaki, i ne mogu svi jednako da putuju. Međutim, prema poslednjem izveštaju Passport Index-a, uprkos ovom jazu u mobilnosti, pasoši gotovo svake pojedine zemlje postali su snažniji ove godine. Koji su to najmoćniji pasoši u 2024. godini, i gde je Srbija?

Vlasnici pasoša Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu putovati bez viza u čak 179 zemalja sveta. Na drugom mestu se nalazi Španija, a na trećem čak sedam zemalja, i sve su iz Evrope. To su Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Austrija i Švajcarska. Sve ove zemlje mogu putovati bez viza u čak 177 zemalja sveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PassportIndex™ (@passportindex)

Od zemalja regiona, najbolje je rangirana Hrvatska, koja se nalazi na sedmom mestu. Pasoš Slovenije se nalazi na osmom mestu, Srbije na 29. kao zemlje čiji državljani mogu putovati u 137 zemalja bez vize, a Crne Gore i Severne Makedonije na 35. mestu. Od ostalih zemalja, Bosna i Hercergovina je na 40. mestu.

Koji pasoši su lošije kotirani na listi?

Passport Index opisuje Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od „gubitnika“ u 2024. godini. Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo zabeležilo rast svoje globalne ocene mobilnosti, ovaj uzlazni trend je usporen borbom zemlje nakon Brexita da postigne sporazume o viznom režimu sa državama članicama Europske unije. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo još uvek ima pristup bez viza u 174 zemalja, i nalazi se na šestom mestu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Na samom dnu se nalazi Sirija, čiji državljani mogu putovati u samo 39 zemalja sveta bez prethodnog izdavanja vize. Pored Sirije, na dnu se nalaze i Afganistan, Irak, Somalia, Pakistan, Jemen i Bangladeš.

Listu najmoćnijih pasoša na svetu možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -