14.3 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Santorini se bori protiv masovnog turizma

Naoružani selfie štapovima i telefonima, turisti “napadaju” Santorini sa svih strana. Oni pristižu u velikom broju ne samo kruzerima, već i ostalim brodićima, pa čak i gumenim čamcima, kako bi uživali u lepoti vulkanskog krajolika ovog ostrva. Malo je reći da su meštani ogorčeni i očajni, masovni turizam je uništio nekad idilično ostrvo ljupkih sela i divljih plaža i pretvorio ga u veliki svetski vašar

Santorini je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva, smešteno u Egejskom moru. Poznato je po svojim prelepim plavim kupolama, belim kućama i spektakularnim zalascima sunca. Santorini je zapravo grupa ostrva, i na njemu živi danas stalno oko 20.000 stanovnika, čija je zabrinutost za svoj opstanak potpuno opravdana.

Za mnoge od 20.000 stalnih stanovnika Santorinija, masovni turizam je uništi sve što je ostrvo nekad predstavljalo. Reke turista preplavile su uske uličice po naseljima, litice i vidikovci gotovo i da nemaju mesto na kom neko ne sedi ili pravi fotografije, dok ogromni kruzeri nemilosrdno dovoze sve više turista.

Lokalne vlasti na ostrvu su se pridružile drugim turističkim destinacijama pozivajući na ograničenje broja posetilaca, što je jedan od načina borbe protiv masovnog turizma. Sve veći broj stranih turista, oko 3.4 miliona, posetilo je Santorini prošle godine. Oni vrše neverovatan pritisak na ostrvski zastarelu infrastrukturu i onemogućavaju lokalnom stanovništvu život. O tržšitu nekretnina i o cenama da i ne govorimo.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Jedan od predloga protiv masovnog tuizma je da u potpunosti zabrane novi turistički kompleksi ili apartmani, i da nijedan “novi krevet” ne sme biti izdan turistima. Takođe, predlog je i ograničenje broja posetilaca sa kruzera na 8.000 dnevno. Njih je do sada u proseku bilo oko 17.000 dnevno, što je potpuno nedopustivo.

Još jedan od modela kako se rešiti masovnog turizma će biti primenjivan u Veneciji. Svi turisti koji žele da posete Veneciju će morati prvo da rezervišu kartu i plate ulazak 10 evra. Sličan model bi mogao da se primeni i na ostrvu Santorini. Najveći problem kod takvih destinacija jeste to što su to destinacije na koje ljudi dolaze fakultativno u obilazak, i ne zadržavaju se tu puno.

Treba navesti da Santorini nije klasična destinacija za letovanje, odnosno plivanje i sunčanje na plaži. Najlepša mesta na Santoriniju uopšte nemaju plažu, jer se nalaze na vrhu ostrva. Santorini je najbolje posetiti u septembru i oktobru, odnosno u proleće, kad je vreme lepo, nema puno ljudi, dok je vreme idealno.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -