19.7 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 9, 2024

Povratak kulinarske zvezde drevnog Rima

Pinsa, često zanemarena zbog svoje mnogo poznatije sestre pice, je drevni kulinarski biser koji potiče iz vremena starog Rima. Sa svojim jedinstvenim sastavom i načinom pripreme, pinsa predstavlja savršen spoj tradicije i inovacije, donoseći na tanjir autentičan ukus slavnih vremena

Pinsa potiče iz vremena starog Rima, kada je bila izuzetno popularna među rimskim vojnicima i seljacima. Naziv dolazi od latinske reči „pinsere“, što znači razvlačiti ili rastegnuti, što se odnosi na način pripreme testa. Tokom vekova, recept za pinsu je bio zaboravljen, ali je u poslednjih nekoliko decenija doživeo renesansu, zahvaljujući strasti italijanskih pekara za očuvanjem tradicionalnih recepata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ms. Hangry Foodie (@mshangryfoodie)

Jedna od najizraženijih karakteristika pinse je njeno testo. Za razliku od testa za picu, pinsa se pravi kombinacije nekoliko vrsta visokokvalitetnog brašna koje prolazi kroz proces fermentacije od 72 sata. Takva mešavina čini testo lakšim, a fermentacija testa omogućava razvijanje bogatijih ukusa i laganiju teksturu.

Ovaj delikates je prepoznatljiv po hrskavoj korici i mekoj, vazdušastoj unutrašnjosti. Tradicionalno se premazuje maslinovim uljem i posipa solju, ali se može obogatiti raznim dodacima, sličnim pici. Popularni prilozi uključuju paradajz sos, mocarelu, sveže povrće, pršutu, rukolu i ostalo začinsko bilje.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Pinsa je savršen primer kako drevni recepti mogu ponovo postati popularni i traženi u modernoj kuhinji. Jedinstvena kombinacija sastojaka i dugotrajni proces fermentacije čine pinsu posebnim delikatesom za sve ljubitelje tradicionalne italijanske hrane. U svetu sa brojnim modernim interpretacijama, pinsa gordo stoji kao svedočanstvo o bogatoj kulinarskoj istoriji i umetnosti pripreme hrane koja se prenosi kroz generacije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -