23.6 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Kako je najmlađe Kanarsko ostrvo prevarilo masovni turizam

Dok protesti protiv masovnog turizma besne na ostalim Kanarskim ostrvima, El Jero, najdivlje i najzapadnije među njima, je tiho odlučilo da budućnost uzme u svoje ruke

El Jero (El Hierro) je najmanje i najzapadnije od sedam glavnih Kanarskih ostrva koja pripadaju Španiji. Nalazi se u Atlantskom okeanu, zapadno od severne Afrike. Ostrvo je poznato po svojim spektakularnim prirodnim pejzažima, vulkanskom poreklu, kristalno čistoj vodi, i specifičnoj flori i fauni.

Ostrvo je nastalo kao rezultat intenzivne vulkanske aktivnosti, zbog čega El Jero obiluje strmim liticama, plažama sa vulkanskim peskom i podvodnim vulkanima. Iako je relativno malo, ostrvo ima ima raznovrsnu floru i faunu, od endemskih biljaka do raznovrsnih morskih ekosistema.

Međutim, ono što je posebno karakteristično za ovo maleno ostrvo je činjenica da u godini kada su besneli protesti protiv masovnog turizma širom Španije, El Jero je bilo potpuno mirno i spokojno.

Na ostrvu živi oko 11.000 stanovnika, a njegova dramatična topografija nije pogodna za prostrana odmarališta ili veće zgrade i komplekse. Osim toga, ostrvo nema direktne letove, što znači da prima samo šačicu posetilaca u odnosu na ostala Kanarska ostrva. Njih je 2023. godine bilo jedva oko 20.000, što je ništa ako uporedimo sa Tenerifima koje je te godine posetilo čak 6.5 milona turista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by El Hierro Island (@elhierroisland)

I turizam i miran san

El Jero ima za cilj da postepeno povećava broj posetilaca. Lokalne vlasti razmišljaju o budućnosti, predane su planu održivog razvoja od 1997. godine. To uključuje otvaranje muzeja i centara za posetioce (trenutno ih ima sedam) koji promovišu njegovu kulturu i tradiciju. Fokus je na aktivnostima sa ograničenim uticajem na okolinu, na poboljšanju ostrvske infrastructure i na očuvanju prirode.

Oni žele da razviju turizam i da nastave da poboljšavaju životni standard, ali ne nauštrb kvaliteta života stanovnika ili prirodnih resursa. Radije održavamo svoju kulturu i delimo svoj miran način života sa posetiocima, navode iz lokalne tuističke zajednice.

Na ostrvu nema velikih hotela i rizorta za prijem turista, ali takođe nema puno privatnih smeštajnih kapaciteta za izdavanje. U interesu stanovnika nije izgradnja stanova ili kuća sa još nekim krevetom kog će izdati turistima, već je ideja da se to nekako prirodno desi. Oni žele da se turisti osećaju kao kod kuće, da zaista uživaju u odmoru, pa zato i ne žure sa proširenjem turističke infrastrukture.

Pored toga, fokus je i na održivim i ekološkim principima u proizvodnji električne energije. Na ostrvu postoji moderna hodroelektrana na vetar. Otvorena je u aprilu 2014. godine, ima pet vetroturbina visokih 60 metara, dva rezervoara za vodu, četiri hidraulične turbine i jednu pumpnu stanicu, koja koristi prednosti jedinstvene topografije ostrva. Elektrana kombinuje povremenu snagu vetra s snagom vode kako bi stvorila stalno snabdevanje električnom energijom.

Zbog svega navedenog, El Jero nudi mir i beg od užurbanosti modernog sveta. Sa svojim netaknutim plažama, autentičnim seoskim pejzažima i tradicionalnom kanarskom arhitekturom, ostrvo je pravo utočište za one koji traže prirodu i tišinu. Osim toga, bogata istorija i kulturno nasleđe ostrva, sa tragovima afričke kulture, pružaju dodatni sloj fascinacije.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

El Jero je više od obične turističke destinacije. To je ostrvo koje inspiriše svojim prirodnim lepotama, ekološkim inicijativama i mirom koji nudi. Ovaj jedinstveni deo Kanarskih ostrva podseća nas na značaj očuvanja prirodnih resursa i neophodne harmonije između čoveka i prirode.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -