13.8 C
Belgrade
sreda, septembar 18, 2024

Monemvasija, skrivena grčka romantika

Ovaj grad je poznat još kao i Gibraltar Grčke, i danas je poznata i popularna turistička destinacija. Svi srednjevekovni spomenici i sve znamenitosti su obnovljene, a mnogi od njih su pretvoreni u hotele i turističke objekte. U stvari, to nije samo destinacija, to je putovanje kroz vreme, gde svaki kamen priča priču o nekadašnjem sjaju i životu u prošlim vekovima

Monemvasija je stenovito ostrvo koje se nalazi na istoku Peloponeza u Grčkoj, povezano sa kopnom samo nasipom dužine oko 200 metara. Ostrvo je široko je oko 300 metara, dugačko skoro kilometar, i na njemu se nalazi skriven gradić Monemvasija.

Ovaj gradić datira još iz 6. veka, kada je ostrvo prvi put naseljeno, kada su se stanovnici sa kopna povukli na stenovito poluostrvo zbog zaštite od napadača. Ime Monemvasija potiče od grčkih reči „moni“ (jedan) i „emvasis“ (ulaz), što znači „jedan ulaz“, jer je do grada bilo moguće doći samo kroz jedan uski prolaz.

Njegova istorija je bila ispunjena usponima i padovima, osvajan je nekoliko puta od strane raznih osvajača, a miran period počinje početkom 19. veka, kada je posle gčkog rata dobio svoje sadašnje mesto. Danas je Monemvasija popularna turistička destinacija, poznata po svom jedinstvenom šarmu i istorijskom značaju, i privlači posetioce koji žele da istraže stare crkve, zamak i uživaju u autentičnoj atmosferi ovog očaravajućeg mesta.

Ostrvo je u samom početku imalo naselje na svom vrhu, na platou koji sada ima ime Gornji grad. Vremenom se naselje širilo, a skriven i ušuškan položaj omogućio je da se razvije grad koji je u neka stara vremena bio čak i trgovački centar, i jedna od većih luka. Njegov konačni oblik, i formu uobličili su marljivi Grci, veseo i razigran narod, poštujući ponosno svoju istoriju, i svoje mesto u Mediteranu. Kao turistička meka, grad je postao poznat skoro slučajno 1970. godine, i od tada ima važno mesto u turističkoj ponudi Grčke.

Monemvasija je poznata po očuvanju svojih tradicionalnih običaja i kulturnog nasleđa. Tokom godine, u gradu se održavaju brojne manifestacije i festivali koji slave lokalnu muziku, plesove i narodne običaje. Meštani su poznati po svojoj gostoljubivosti, a posetioci imaju priliku da uživaju u autentičnoj grčkoj atmosferi.

Gastronomija Monemvasije je još jedan od njenih aduta. U lokalnim restoranima posetioci mogu uživati u tradicionalnim jelima kao što su sveže pripremljena riba, plodovi mora, maslinovo ulje i naravno, čuveno vino. Lokalni proizvodi, uključujući med, sir i začine, takođe su deo kulinarskog iskustva koje Monemvasija nudi.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Monemvasija nije samo grad. To je živi muzej, mesto gde svaki kamen, ulica i zgrada čuvaju priču o prošlosti. Posetioci koji kroče u Monemvasiju vraćaju se u prošlost, gde mogu osetiti duh starih vremena i uživati u spokojstvu ovog drevnog grčkog bisera.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -