11.8 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 16, 2024

Kako se Briž bori sa masovnim turizmom?

Još jedan evropski grad ukida kratkoročni najam za odmor u pokušaju da suzbije prekomerni turizam. Jednodnevni izletnici i vikend turisti više nisu dobrodošli, obustavljaju se sve promotivne kampanje, meštanima je dosta svega. Briž više ne želi turiste

Briž je još jedan od gradova u nizu koji se bori sa velikim brojem turista koji ugrožavaju ne samo normalno funkcionisanje grada, već i njegov opstanak. Istorijsko središte grada je doslovno blokirano turistima, njih je sve više, a najveći deo njih su turisti koji su došli na jednodnevni izlet.

Lokalne vlasti su odlučile da preduzmu određene mere kako bi sačuvali opstanak grada. Kao deo rešenja, grad je uveo zabranu izgradnje novih hotela u svom istoriskom centru. Pored toga, ograničili su pristanak rečnih kruzera, a planiraju i da uvedu takse za jednodnevne izletnike. Sve promotivne kampanje koje promovišu grad su takođe obustavljene.

Drugi deo mera za suzbijanje masovnog turizma se odnosi na servise za izdavanje smeštaja, poput Airbnb-a ili Booking-a. Njima nije omogućeno da dobiju nove dozvole za izdavanje bilo kakvih smeštajnih objekata za prijem turista. Moraju da rade sa onim što već imaju u ponudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yamil Doval (@yamildoval)

Ove mere su neophodne, navode gradske vlasti, imajući u vidu da je 2023. godine grad sa manje od 120.000 stanovnika posetilo čak 8.3 miliona turista. Ako se takav trend nastavi, uspostavljanje ravnoteže između turista i stanovnika u ovom šarmantnom, ali pretrpanom gradu apsolutno neće biti moguće.

Briž u Belgiji je grad-muzej na Uneskovoj listi svetske baštine, cenjen zbog popločanih ulica, neobičnih kanala i srednjovjekovnih građevina. To je jedan od najlepših gradova Evrope, poznat po svojoj očaravajućoj srednjovekovnoj atmosferi.

Najpoznatija znamenitost Briža je impozantni zvonik iz 13. veka, koji dominira gradskim trgom i pruža neverovatan pogled na ceo grad. Pored toga, kanali Briža, često nazivani „Severnom Venecijom“, daju mu poseban šarm i romantičnu atmosferu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

U Brižu se nalazi mnoštvo muzeja, galerija i crkava koje čuvaju bogatu istoriju i umetnost ovog grada. Takođe je poznat po proizvodnji čokolade i čipke, pa ga svake godine posećuju hiljade turista dnevno u potrazi za autentičnim belgijskim iskustvom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -