14.3 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Anomalija suvereniteta i harmonija u granicama

Okružena Švajcarskom, ali u vlasništvu Nemačke, malena pokrajina Bisingen am Hohrajn vekovima je pružala utočište i dom i Nemcima i Švajcarcima, i oba naroda je smatraju svojom. To je jedina enklava u Evropi koja nosi specifične pravne i ekonomske karakteristike, čime postaje predmet interesovanja za naučnike, turiste i ljubitelje istorije

U nemačkoj pokrajini Bisingen am Hohrajn (Büsingen am Hochrhein) su duh i srce švajcarski, to se prvo nauči kad se stigne tamo. Razlog? Ovo malo mesto u celosti je okruženo Švajcarskom, što ga čini enklavom, pa je narod ovde naučio sve da spoji u jedan dobar život, na obostranu korist.

Geografski gledano, enklava je teritorija u potpunosti okružen drugim entitetom, odnosno drugom administrativnom jedinicom ilii državom. Istočna granica gradića udaljena je samo 700  metara od Savezne Republike Nemačke. I dok politički grad od oko 1.450 stanovnika pripada Nemačkoj, ekonomski je u suštini deo Švajcarske.

Pravne i ekonomske karakteristike

Kao i Švajcarska, Bisingen nije deo Evropske unije, a sam grad je naveden ako idealan primer za problem Bregzita. Ovde narod sa ponosom ističe da ima nemačke zakone i nemačku vladu, a s druge strane ima švajcarsku ekonomiju. Ideja vredna pažnje.

To nažalost, ima i svoje mane, posebno kad je u pitanju administracija. Teško je pohvatati ko gde radi, kako je plaćen, i kome gde i koliko poreza treba da plati. Trgovina se obavlja uglavnom u francima, većina stanovnika radi u Švajcarskoj. Međutim, oni i dalje moraju porez da plate Nemačkoj, pa se tu stvari dodatno komplikuju konverzijom franaka u evre. Kada se na to doda još i posebni telefonski pozivni brojevi, i odabir školsko sistema, stvari postaju prilično komplikovane.

Međutim, sloga i nevrovatna priroda učinili su svoje, ovde je sve nekako lakše, i živi se prilično lepo. Sve se može dogovoriti, potrebna je volje, kao primer toga treba istaći činjenicu da gradski lokalni fudbalski klub je jedini nemački klub kome je dozvoljeno da igra u Švajcarskoj ligi.

Harmonija između Nemačke i Švajcarske u održavanju ove enklave predstavlja primer uspešne međunarodne saradnje. Büsingen je postao simbol suživota i prilagodljivosti granicama, koje se često percipiraju kao prepreke, ali u ovom slučaju služe kao mostovi između dva naroda.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Büsingen am Hochrhein je mnogo više od pukog geografskog kurioziteta. Njegova istorija, pravni status i svakodnevni život stanovnika odražavaju šire teme međunarodnog prava, suvereniteta i međudržavnih odnosa. Enklava istovremeno osvetljava složenost evropskih granica i nudi inspiraciju za načine na koje različiti pravni, ekonomski i kulturni sistemi mogu koegzistirati.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -