23.6 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Zselic, mesto gde se sastaju priroda i svemir

Ako tražite mesto gde možete videti nebo puno zvezda bez svetlosnog zagađenja, Park tamnog neba Zselic u Mađarskoj predstavlja astronomski beg u prirodu. Ovaj zvezdani park nudi nezaboravna iskustva svakom posetiocu zainteresovanom za razumevanje univerzuma oko nas. Osnovan još 2006. godine, Zselic je jedan od prvih tzv. „Dark Sky“ parkova u Evropi i  predstavlja skriveni dragulj za sve turiste koji se nalaze u potrazi za prirodnim blagom

Zselic se nalazi u okruzima Šomođ i Baranja, između Kapošvara i Pečuja i nije samo mesto za gledanje zvezda. Okruženje netaknuto ljudskom rukom, mnoge zaštićene vrste i jedinstvena šuma, nude mnogo toga za istraživanje. Zato nije slučajno što je ovaj park osvojio GrandPrix nagradu za turizam 2019. godine, pružajući mnogo više od pogleda na noćno nebo.

Posetiociovog čudesnog mesta mogu učestvovati u raznim programima ne samo danju već i noću kako bi upoznali čuda prirode. Pored redovnih programa, park organizuje tematske ture za istraživanje lokalnih prirodnih vrednosti (dužine 4 do 5 km), vođene ture za posmatranje zvezda i astronomske demonstracije noću.

Sadržaji u parku uključuju zgradu opservatorije, vidikovac i pet mesta za odmor. Osim što predstavlja opservatoriju, glavna zgrada služi i kao polazna tačka za obilaske posmatranja zvezda i domaćin je izložbi, edukativnih sesija i događaja posvećenih nauci i lokalnim vrednostima prirode. Park ispred zgrade sa sazvežđima i sunčanim časovnikom od stabala, odličan je tematski uvod u lokalna iskustva.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Centar za posetioce je pristupačan za osobe sa invaliditetom i ima planetarijum, podeljenu salu za događaje, teleskopsku kupolu, prodavnicu poklona i izložbenu salu. U njemu zaista imate osećaj kao da ste na Mesecu ili nekoj drugoj planeti. Vidikovac visok 25 metara nalazi se na najvišoj tački područja. Do osmatračnice na petom spratu dolazi se spiralnim stepenicama sa podestima, a nagrada za posetioce je zadivljujući pogled na Zselic, dok se po vedrom danu vide i visoravni Balaton, planina Meček, kao i Papuk u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -