23.6 C
Belgrade
sreda, septembar 25, 2024

Šta je turistička anti-tura?

Ukoliko ste napravili dobar plan vašeg putovanja i odmora, posetićete brojne restorane, galerije, turističke atrakcije, možda se i upustite u neku od brojnih i popularnih biciklističkih tura. To je korektno, i više od toga, ali šta ako vam to nije dovoljno, i šta ako ste manje-više sve to već videli?

Novi turistički proizvod je tu da popravi stvari. Njega nazivaju jednim zgodim imenom, i osmišljen je za sve one koji traže nešto drugačije. “Anti-tura” je oblik turizma koji se sprovodi u istim gradovima kao i regularni turizam, samo je više u “ilegali” u odnosu na klasičnu formu. Kako to?

Umesto da pratite sve atrakcije i znamenitosti koje su navedene u vodičima poput TripAdvisor-a, vi u stvari radite istu stvar i obilazite grad nekim manje poznatim ulicama i rutama. Vi u stvari upoznajete grad na pravi način, iz perspektive jednog lokalca, recimo. Osim toga, za vodiča nećete dobiti nekog klasičnog i profesionalnog učenjaka, svaka čast njima, već nekog neobičnog lokalnog “eksperta” koji poznaje pravu i istinsku dušu grada.

Ovakve ture postaju sve popularnije, a ima ih skoro svim većim gradovima Evrope. Navešćemo primer Beča, tamošnja ovakva akcija se zove “upoznajte ružniju stranu grada” gde se ovaj grad može videti iz druge perspektive, i upoznati njegova ružna i manje idilična strana, poput “lošeg ukusa bogatih ljudi”. Naravno, sve ovo je osmišljeno i odlično izvedeno, kroz humor i jedan jedinstveni performans.

Još jedna od takvih interesantnih turističkih tura, na primer, postoji u Portugalu u Portu. Tamo vas kroz grad vodi lokalni arhitekta kao vodič, eksčentrični umetnik, i to zaboravljenim sporednim ulicama i napuštenim trgovačkim centrima, gde možete na miru raspravljati  o životu, svemiru i svemu ostalom što vam padne na pamet.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Zvuči interesantno, i verovatno je zabavno, pa verujemo da se ovako nešto može organizovati i kod nas. Svako od nas zna neko mesto u gradu ili na selu gde se nešto interesantno dešava, pa zašto to ne bismo podelili i sa drugim ljudima?

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -