20.6 C
Belgrade
ponedeljak, oktobar 7, 2024

Najskuplje evropsko ostrvo, a nije na Mediteranu

Na ovom ostrvu ništa nije obično, i svi je izuzetno ekstremno. Ovde noć i dan traju mesecima, magla je najgušća, ljudi su pravedni a gradovi najmanji. Tako je i sa cenama, i one su ekstremne, ali u negativnom smislu reči

Island je najskuplje ostrvo u Evropi, cene su za 56% više u prosedu u odnosu na ostali deo starog kontinenta. To ga čini najskupljom evropskom zemljom. Prema podacima Eurostat-a, evropske komisije za pružanje statističkih podataka, Island je i zvanično ispred svih, ispred Švajcarske, Norveške i Danske, zemalja koje se tradicionalno smatraju izuzetno skupim.

Na Islandu je sve dosta skuplje, kako za turiste koji dolaze da posete zemlju vatre, vode i leda, tako i za domaće stanovništvo u nekoj meri. To se najbolje vidi u restoranima i kafićima, gde na primer jedna mala pica košta oko 20 evra, a malo pivo oko 10. Ukoliko naručite burger, platićete 25, a ako želite supu, moraćete izdvojiti najmanje 15 evra.

Međutim, takve cene nisu rezervisane samo za restorane, već i za markete i prodavnice. U proseku, 10 jaja platićete oko 8 evra, dok je kilogram mesa nešto ispod 30 evra. Prilično skupo.

Island ima oko 350.000 stanovnika, i zbog svoje negostoljubive i oštre kilme i prirode sve uvoze, pa je s neke strane i razumljivo da imaju visoke cene proizvoda. Kod njih gotovo da ništa ne uspeva, a osim carinskih nameta, imaju i troškove oko transporta robe.

Prosečna plata bez poreza u Islandu iznosi oko 4.500 evra, to dosta govori o visokom standardu stanovništva. Međutim, ako dodamo da u proseku jednosoban stan za iznajmljivanje iznosi oko 1.300 evra mesečno, sasvim je jasno da su cene ipak nerealno visoke.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Pored svega navedenog, zemlja Vikinga beleži sve veći rast broja turista. Ovaj savršen ekosistem uspeo je da na neki način ukroti sve prirodne sile, pa visoke cene ne mogu uticati na svetske putnike željne avanture. Island je pravi mali raj, surov, divlji i skup, ali ipak raj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -