Ovaj tradicionalni specijalitet su pravile nekad bake, i često se nalazio na trpezama kako za doručak, tako i za večeru ili užinu. Međutim, njegova univerzalnost i ukus i duboka ukorenjenost u narodu uticali su na to da se on danas može naći i u pekarama i na ulicama gradova širom Albanije
Lakror je neka vrsta mešavine bureka i grčke spanakopite. U pitanju je prhko, puterasto jelo, odnosno pita. Obično je ispunjena smešom od spanaća ili praziluka, jaja i jogurta. Potiče iz Albanije, iz planinskih krajeva, odakle se raširila po celoj zemlji.
Ovo tradicionalno albansko jelo se sastoji od slojeva tankog testa koje se obično pravi od brašna, vode i soli, i razvija se u tanke listove. Punjenje može varirati, pored već pomenutih sastojaka, bogatije varijante mogu sadržati i meso, poput govedine ili jagnjetine, crni luk, začine i drugo bilje.
View this post on Instagram
Originalni lakror se pravi slaganjem tankih listova, svaki sloj se filuje, nakon čega se peče dok testo ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Lakror se često služi kao posebno jelo tokom proslava i praznika. To je veoma prilagodljivo jelo, i različite regije i porodice mogu imati svoje varijacije recepta.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Albanska kuhinja je dosta tipična za Balkan. Zemlja je bila pod turskom vlašću gotovo 500 godina, i u njihovoj kuhinji se vidi dosta turskog uticaja. Međutim, slična je i ostalim mediteranskim kuhinjama, i ima mnogo jela koja podsećaju na italijanske i grčke specijalitete. Zbog svega toga je izuzetno bogata i ukusna.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.