Iako ovaj ulični delikates nema mnogo veze sa originalnim sa kojim deli ime, on se ipak „umotava“ i pakuje kao bilo koji burito. On je nastao kao tendencija da se izvuče klasično pečenje iz zone udobnosti i komfora britanske tradicije i predstavi javnosti na jedan neobičan način, zanimljiv i ukusan
Jorkširski burito je kombinacija tradicionalnog britanskog jela, Jorkširskog pudinga, sa punjenjem i filom koje obično ide u burito. Umesto tortilje, koristi se Jorkširski puding, vrsta pečenog testa, koje nema apsolutno nikakve veze sa našim shvatanjem pudinga. Radi se o vazdušastom testu, koje se servira uz tradicionalni nedeljni engleski ručak, sa pečenim mesom i sosom.
View this post on Instagram
Jorkširski burito se obično filuje pečenom govedinom, povrćem, pire krompirom i umakom, ali može imati i druge varijacije. Postoje i jednostavne varijante, ali takođe i one složenije. Neki od najpoznatijih dolaze sa pečenom piletinom sa limunom u sosu od belog vina, kvalitetne govedine u sosu od cvenog vina, ili svinjske potrbušine i čvaraka sa sosom od jabuka. Takođe postoje i brojne vegetarijanske opcije.
Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.
Cilj Jorkširskog burita bio je „izvačenje klasičnog pečenja iz njegove zone udobnosti“, uzimajući legendarno britansko nedeljno pečenje i umotavajući ga u delikatno testo pudinga. Ovo jelo je postalo izuzetno popularno kao ulična u Velikoj Britaniji, posebno zbog svoje praktičnosti i kombinacije omiljenih ukusa britanske kuhinje sa formom koja podseća na meksički burito.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.