Poznati svetski gastronomski vodič Taste Atlas je objavio svoju godišnju listu najboljih kuhinja na svetu. Sve kuhinje su rangirane na osnovu glasova publike, a ocenjivane su na osnovu sastojaka, specijaliteta i pića koja su neizostavan deo gastronomije
Grčka kuhinja je proglašena najboljom na svetu za 2024. i 2025., nadmašivši globalne favorite italijansku i francusku kuhinju. Živahna jela i sveži sastojci grčke kuhinje osigurali su joj prvo mesto na svetskoj kulinarskoj pozornici. Lista je napravljena na osnovu 477.287 proverenih recenzija koje pokrivaju 15.478 jela u opsežnoj bazi podataka platforme.
Grčka kuhinja je poznata po svojim autentičnim i živopisnim ukusima, a ovo priznanje samo potvrđuje njen značaj na globalnoj kulinarskoj sceni. Upotreba svežih i lokalnih sastojaka, poput maslinovog ulja, maslina, feta sira, povrća, ribe i aromatičnih začina, čini je omiljenom među ljubiteljima hrane širom sveta.
Best Cuisine in the World for 2025: Greece 🇬🇷
Based on 477,287 valid ratings for 15,478 foods in our database, Greece has earned the highest average score of all the countries in the world. Greek cuisine stands out as the best in the world, thanks to its exceptional… pic.twitter.com/yDZg8yMdOd
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 12, 2024
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Tradicionalna jela poput suvlakija, musake, cacikija, i horiatiki salate simbolizuju balans jednostavnosti i bogatstva ukusa. Taste Atlas je izdvojio neke od najpoznatijih lokalnih proizvoda u Grčkoj, uključujući pistaće sa Egine, bob sa Santorinija i narandže iz Hanije.
Grčki specijaliteti koji su dobili međunarodno priznanje:
- Bugaca (bougatsa) se nalazi na 11. mestu najboljih doručaka u svetu.
- Solunski trigona panoramatos kolač (trigona panoramatos) proglašeni je drugim najboljim desertom na svetu prošle godine.
- Saganaki (Saganaki) je proglašen najboljim jelom na bazi sira na svetu.
Italijanska kuhinja je na drugom mestu, nakon koje slede meksička i španska na trećem i četvrtom mestu. Prvih deset zaokružile su kulinarske tradicije Portugala, Turske, Indonezije, Francuske, Kine i Japana.
Interesantno je navesti da se naša nacionalna kuhinja nalazi na 15. mestu, od specijaliteta Taste Atlas je izdvojio pazarske mantije, leskovački ajvar, komplet lepinju ili leskovački roštilj. Od zemalja regiona, Hrvatska je na 17. mestu, Severna Makedonija na 47., Slovenija na 56., Bosna i Hercegovima na 68. i Crna Gora na 83. mestu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.