20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Herceg Novi, herceg među gradovima

Ovdje sve živi od sunca, zbog sunca, za sunce.

(Zato sam došao i ostao u ovom gradu!)

Zuko Džumhur

Najrelevantniji istorijski podaci navode da je grad Herceg Novi, osnovao  bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić u proleće 1382. godine. Grad je utvrđen u tadašnjoj župi Dračevića, u Topaljskom zalivu (deo današnje oblasti Topla) i njegov tadašnji naziv bio je Sveti Stefan. Osim današnjeg naziva (Herceg Novi), grad se još zvao Novi, Castrum Novum, Castel Nuovo…

I pored toga što je najmlađi od gradova u zalivu, često je bio predmet poređenja sa obližnjim Dubrovnikom i Kotorom. Međutim, Novi je imao oduvek nešto posebno. To je  jedinstven niz gradskih utvrđenja nastalih u raznim epohama istorije, počev od Španjole na vrhu, preko Kanli kule, venecijanske Forte Mare i Mezalune ili Citadele, koja je nakon razornog zemljotresa 1979. godine, stradala i skliznula u more. 

Herceg Novi je grad prepoznatljiv po mimozama i mnogobrojnim stepenicama. Prepun bujnog zelenila, Herceg Novi skriva mnogobrojne vrste tropskog cveća. Krajem januara čitav grad odiše nežnim mirisom žuto zelenih mimoza, tako da je i fešta pod nazivom „Praznik mimoza“ posvećena upravo ovoj vrsti cveća. Za vreme letnjih meseci održavaju se festivali koji dodatno obogaćuju turističku ponudu ovog čarobnog grada. Kroz uzane prolaze i skaline, kroz razbuktale palme, eukaliptuse i magnolije, bez predaha se provlači vetar sa mora. Naravno, Novi je i „grad sunca“ koje tokom čitave godine obasjava njegove ulice i gradske zidine, a u poslednjih nekoliko „globalno zagrejanih godina“ imao je više od 300 sunčanih dana godišnje. Andrić je jednom zapisao: „U ovaj grad smo dolazili najviše zbog sunca, jer sunce ima sedam berićeta, a kiša samo jedan.“ 

Ovde su osim njega živeli i takvi velikani kao Njegoš, Ćopić, potom Matavulj, Šantić, Lalić, Desanka Maksimović, Momo Kapor, Zuko Džumhur i mnogi drugi. Takođe, ovde je živela i tragično nastradala Gun Bergman, supruga švedskog reditelja Ingmara, koja je prevela sva Andrićeva dela na švedski jezik. Andrić je čak verovao da mu je Gun donela i sreću za Nobela. Za čuvenu umetničku školu u Herceg Novom bili su vezani velikani poput Lubarde, Milunovića, Toškovića, Stanića, Pravilovića, Tomanovića, Kovačevića, Dada Đurića i Živka Nikolića. 

Čak i zimi, grad je okupan u žutu i plavu – sunce, more, nebo i mimoze. Vreme karnevala, gradske muzike i  mažoretkinja ne prestaje.

Turizam u Herceg Novom predstavlja jednu od najvažnijih privrenih delatnosti ovog grada, a samim tim i čitavog crnogorskog primorja. Hercegnovska rivijera pruža se u dužini od 25 km i pored Herceg Novog obuhvata još nekoliko naselja, odnosno turističkih destinacija, od kojih svaka ima svoje kvalitete: Igalo, Meljine, Bijela, Đenovići, Kumbor, Zelenika, Njivice, Sutorina. Iako se turistički počeci vezuju su za 19. vek i dva turistička objekta – gostionicu Šjora Roze i kafanu „Bela Vista”, iskru modernog hotelijerstva predstavlja pansion na zelenoj plaži u Zelenici koji je 1902. otvorio mađarski plemić Antal Magjar. Ovaj hotel postoji i danas, pod imenom „Plaža”, kao jedan od dvadesetak hotela na Hercegnovskoj rivijeri. Smešten u živopisnoj Zelenici smatra se i pretečom razvoja zdravstvenog turizma, po kome je Herceg Novi takođe poznat. 

Ako ipak više volite privatni smeštaj, u Herceg Novom postoji zaista obilje atraktivnih objekata, a mi preporučujemo jedan od najtraženijih. To je luksuzan, a u isto vreme veoma „domaćinski“ apartman, Gemelli II https://www.booking.com/hotel/me/gemelli.sr.html koji nudi smeštaj sa besplatnim WiFi internetom, klima-uređajem, restoranom i terasom, na 600 metara od Ćorovića plaže i 500 metara od plaže Savina. Plaža Topla nalazi se na 1,5 km od objekta, dok je kula sa satom u Herceg Novom udaljena samo 80 metara. Najbliži aerodrom se nalazi u Tivtu i udaljen je 25 km od smeštaja. 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -