9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Od sada i zvanično, članice EU uvode kovid pasoše

Na vanrednom samitu EU održanom preko video-konferencije, teme su između ostalog bile i pitanje vakcinisnja, putovanja, kao i uvođenje kovid pasoša

Kampanja vakcinisanja u Evropskoj uniji protiv koronavirusa bi trebalo da se ubrza, a svi proizvođači bi trebalo da prošire svoje proizvodne kapacitete. U cilju omogućavanja putovanja i otvaranja granica putnicima, šefovi država i vlada su se složili da uvedu kovid pasoše, prenosi Dojče vele.

Na samitu je dogovoreno da se standardizuje jedinstveni zdravstveni pasoš koji bi vakcinisanim ljudima omogućio određene slobode kao što su putovanja, učestvovanje na konferencijama, kulturnim događajima ili sportskim manifestacijama.

Međutim, ovakva odluka ne znači da će putovati samo ljudi koji su primili vakcine. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele da koristite zdravstvene pasoše u kojima su potvrde o vakcinaciji. Kovid pasoš je politički neutralan, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Iako je konkretna rasprava oko kovid pasoša tek otvorena, i dalje se cela priča jako sporo razvija, dok se tržište polako budi, a rezervacije i interesovanje za odmore počinju. Kakve god odluke da se donesu, turistički sektor je u krizi, i neće još dugo moći da čeka da se svi protokoli standardiziraju unutar granica Evropske unije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -