21.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Zašto je septembar u Tivtu tako neodoljiv?

Nema sumnje da je septembar najlepši deo leta. Čak i oni koji vole špic sezone, kada sve vrvi od života, potajno maštaju da se vrate na more upravo u septembru

Poslednji dani leta su kao stvoreni za uživanje: u svakom zraku sunca, razgovoru i zalogaju. Iako je ritam laganiji, u septembru koristimo više od odmora, gužve su manje, a lepota primetna na svakom koraku.

Miholjsko leto postaje uobičajeno, a septembar i oktobar sve popularniji za odmor u Crnoj Gori. Jedan grad se ipak, svojim mediteanskim šarmom, posebno izdvaja. Tivat, ko stvoren za uživanje!

Hajde da vidimo zašto je najmlađi grad Boke tako neodoljiv u ovom periodu godine?

Mesto iz snova – Bjelila

U Tivtu postoji mjesto koje ste oduvek zamišljali kao svoj raj na moru. Taj san se zove Bjelila, skromno ribarsko mesto neverovatnog šarma. Osvojilo je mnoge slikare, sanjare i umetnike i sačuvalo svoju autentičnost kroz dugu istoriju.

Zamislite septembar na ovakvom mestu, uz čašu vina i dobru knjigu.

Zlatni čas i tišina zaliva

Vreme klizi poput peska, a nebo postaje slikarsko platno,  sa pravom eksplozijom boja, od tamno plave do jarko crvene. Zlatni čas – idealan za kupanje u tišini i miru zaliva, fotografisanje ili pomenutu čašu vina na nekoj od ponti.

Mnogi ne znaju da Tivat ima najviše sunca od svih gradova Boke i da su upravo ovde i najlepši zalasci.

Ostrva sa dušom

Boka Kotorska ima sedam ostrva, od čega Tivtu pripadaju tri, Ostrvo cveća, Sveti Marko i Gospa od Milosti. Postoji predanje da su nekada sva tri ostrva bila povezana.

Maleni ukrasi zaliva čuvaju brojne legende, relikvije i istorijske priče, pa se često kaže da su ovo ostrva s dušom. O lepoti je suvišno govoriti.

Iznajmite brodić ili se pridružite krstarenju (postoji i noćno) i otkrijte tajne zaliva u septembru.

Miris i ukus mora

Bokeška kuhinja je nadaleko poznata, a Tivćani se posebno trude oko gastro ponude grada. Izuzetno su ponosni na domaće specijalitete, sačinjene od lokalnih namirnica, onako kako se to od davnina radilo.

Na gradskoj rivi Pine su česte manje manifestacije koje oslikavaju autentičnost ovog kraja, izloženi su proizvodi od masline, meda, rogača, žućenice…

Naravno, riba je nezaobilazna, a ona se ovde sprema na jednostavan način, kako bi sačuvala miris i ukus mora. Ukoliko, pak, čeznete za nešto sofisticiranijim jelima, restorani koji se nalaze u sklopu luksuznog marina naselja Porto Montenegro i Luštica Bay, vas sigurno neće razočarati.

Dašak luksuza

Iako je Tivat grad nenametljivog šarma, oduvek je privlačio bogate i slavne. Od davnina su ovde letovali ugledni i važni ljudi, o čemu svedoče stare predivne palate duž obale.

Danas su tu luksuzna naselja Porto Montenegro i Luštica Bay, neki od najboljih hotela i restorana na Jadranu, kao i nedavno otvorena Nikki beach. Glamur koji nije narušio jednostavnu mediteransku lepotu grada!

Tivat je krojen po meri ljudi sofisticiranog ukusa, ne samo za bogate i slavne. Ovde će se dobro osećati svi koji žive život sa stilom.

Zelena destinacija

Na kraju, vratimo se prirodi. Dodir s njom leči, opušta i vraća snagu. Odmor u jednoj od top 100 održivih destinacija na svetu nudi upravo to.

Tivat se našao na mapi ekologa i ljubitelja aktivnog odmora upravo zahvaljujući ovom prestižnom priznanju, a posebnu nagradu za priču o dobroj praksi osvojio je rezervat prirode Tivatska solila.

Ovaj biser Mediterana je idealno mesto za šetnju, vožnju bicikla i posmatranje ptica, a ukoliko ga posjetite u post sezoni, velike su šanse da ugledate najatraktivnije posetioce, ružičaste flamingose.

Etiketu zelene destinacije Tivat opravdava na svakom koraku. Veliki gradski park ujedno je najveća botanička bašta južnog Jadrana, a padine Vrmca, sa veličanstvenim vidikovcima i božanstvenim selima, podstaknuće vas na šetnju.

Zato, iskoristite sunčeve zrake leta na zalasku i posetite Tivat u septembru i oktobru. Otkrijte zašto je tako neodoljiv i stvoren za uživanje sa stilom!

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -