5.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Tema Svetskog dana turizma, inkluzivni rast

Svetski dan turizma je obeležen u mnogim zemljama sveta, u našem regionu takođe, gde su najavljena razna događanja sa temom “Turizam za inkluzivni rast”. Ova tema podrazumeva dostupnost i otvorenost putovanja, ali i ostvarivanje zajedničke koristi od turizma za sve uključene strane

Svetski dan turizma (World Tourism Day -WTD) obeležen je 27. septembra. U poslednjih nekoliko godina je taj dan postao vrlo važan, posebno jer je turizam četvrti po redu pokretač svetske ekonomije, ali takođe i sektor koji povezuje ljude, narode, različite kulture i doprinosi i smanjenju nezaposlenosti i siromaštva.

S obzirom da je pandemija najviše pogodila ovaj sektor, iz Svetske turističke organizacije su poručili da ponovno pokretanje turizma ima najveći značaj upravo sada jer može da donese koristi svim stranama koje učestvuju, od putnika, preko agencija do lokalnih zajednica.

Inkluzivni rast u turizmu podrazumeva da sve države članice Svetske turističke organizacije, države koje nisu članice, sve svetske agencije, turoperatori, svi koji su uključeni u turizam treba da „vide“ dublje od turističkih statistika, i da se potrude da niko na ostane zatvoren ili u zaostatku dok svet ponovo počinje da se otvara i gleda u budućnost. Glavni sekretar svetske organizacije Zurab Pololikashvili smatra da turizam mora biti otvoren za svakoga, kao i da svima treba da budu dostupne mnoge društvene i ekonomske koristi koje ova industrija donosi.

Svetski dan turizma 2021. ističe i promoviše moć inkluzivnog turizma, a njegovim obeležavanjem svi treba da se obavežu da će prednosti rasta turizma iskoristiti za dobrobit svih, kako bi se to osetilo u pozitivnom smislu na svim nivoima ovog sektora, od najvećeg avio-prevoznika do najmanje porodične kompanije, pa na kraju i kod samih turista, bez kojih i nema budućnosti.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -