6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

Zelena vila, jedino zabranjeno alkoholno piće

Apsint je alkoholno piće sa baš lošom reputacijom, i od njegovog korišćenja u medicinske svrhe pa sve do zabrane koja se desila 1900-ih, ovo piće je napisalo neverovatno živopisnu istoriju koja uključuje praktično sve, od medicinskih isceliteljskih čuda do bizarnih nesrećnih okolnosti koje su se završavale tragično

Apsint je žestoko alkoholno piće koje pripada grupi biljnih likera, proizvodi se od anisa, pelina i šećera destilacijom, i sadrži čak do 75% alkohola. U samom početku je napravljeno za medicisnke svrhe, kao anestezija, a kasnije se koristilo kao klasično alkoholno piće.

Zbog sastojka koji izaziva zavisnost i koji dovodi do halucinacija apsint je širom Evrope zabranjen početkom 20. veka, da bi njegova popularnost u poslednjim decenijama ponovo porasla, pa se tako i proizvodnja obnovila.

Njegovo ime, Zelena vila, apsint je dobio po tome kako je delovao na čula potrošača. Čuveni Oskar Vajld je za konzumiranje apsinta napisao da „počinju da vam se priviđaju čudovišne i okrutne stvari, ali ako izdržite, na kraju dolazite do završne faze i tada ćete videti ono što želite, prekrasne i neopisive stvari“.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -