14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Odmor na drugačijem moru

Mediteran je simbol dobrog i kvalitetnog odmora, toplog i plavog mora. Međutim, postoji toliko destinacija koje možemo posetiti i uživati u njima, a da se nalaze recimo na Crnom moru

Jedno od takvih mesta je Amasra, mali grad na severu Turske, na oko 3 sata vožnje od Ankare. Iako pripada Turskoj, poreklo imena mu je grčko, čak je i čuveni grčki pisac Homer u drevnim vremenima isticao kako ovo mestašce ima veliki turistički potencijal. Amasra pruža najbolji odmor na Crnom moru.

Photo: iStock

Amasra

Amasra je slikoviti ribarski grad uz obalu Crnog mora, u provinciji Bartin u Turskoj i na izuzetno lep način spaja osmansku i vizantijsku arhitekturu. U Turskoj je poznat kao mesto odličnih ribljih specijaliteta, gde se dolazi kako bi se uživalo u uskim gradskim vijugavim ulicama i upoznale stare tradicionalne kuće koje su zbijene jedne uz drugu.

Ovaj gradić je najbolje upoznati pešice i sastoji se od dva spojena ostrva, Velikog i Malog. Veliko ostrvo je povezano romantičnim rimskim mostom, a najpoznatije znamenitosti, osim bogate istorije i kulture su i dve plaže, takođe istih imena, Velika i Mala.

Saznate šta najpoznatijih svetskih medija i vodiča za putovanja piše Splitu i Dalmaciji.

Photo: iStock

Neizostavan deo upoznavanja grada se odnosi i na neverovatnu gastronomiju i sveži morski plodovi dominiraju u restoranima. U gradu ima oko 6.000 stanovnika, u turističkoj sezoni taj broj ode i na 25.000 ljudi, poseta se savetuje u ranu jesen kada je vreme još uvek toplo. Tada ima i najmanje turista, pa Amasra zaista obezbeđuje najbolji odmor na Crnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -