10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Kipar, idila na mediteranski način

Ukoliko želite kvalitetan i dobar odmor na malo manje poznatom Mediteranu, prožet toplim vremenom, čistim morem i istorijom, Kipar je idealna destinacija za vas

Kipar je prava idila na mediteranski način. Poznat u svetu kao ostrvo ljubavi, gde je prema legendi iz morske pene rođena Afrodita, boginja ljubavi. Njega greje više od tri stotine sunčanih dana u godini, na njemu se mogu naći najstariji tragovi proizvodnje vina i njegov glavni adut je divlja priroda obojena u hiljadu nijansi plave boje.

Photo: Pixabay/LaraKoptseva

Čim stignete na Kipar, obavezno izaberite jedan od ova dva grada za svoju bazu. Limasol ili Larnaka su idealne turističke destinacije od kojih turisti obično krenu da upoznaju i istražuju ovo divno ostrvo.

Photo: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Bilo gde da se nađete na ostrvu bićete okruženi ostacima drevnih i ponosnih vremena. Iz Larnake možete obići ruševine Kitiona, grada države čiji ostaci datiraju još iz 13. veka pre Hrista. Blizu je i vizantijski dvorac, ali i legendarna crkva svetog Lazara iz 9. veka. Za predah, tu su brojni restorani i kafići u kojima se služe najbolji morski specijaliteti.

Photo: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

U Limasolu takođe možete videti puno kulturno-istorijskog blaga. Na istoku se nalaze ruševine Amatusa, jednog od 10 originalnih ostrvskih kraljevskih gradova, a na zapadu gordo stoji grad Kurion sa antičkim amfiteatrom koji se izdiže iznad mora. Ne treba pominjati da u samom mestu ima bezbroj malih ugostiteljskih lokala koje turisti često posećuju.

Atlantida Boutique Hotel, mit koji je oživeo u Rogaškoj, saznajte više.

Photo: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Od ostalih većih gradova, treba izdvojiti i Pafos. Na obalama ovog grada je rođena Afrodita, i tu se nalazi čuvena Afroditina stena. Uz čas istorije, a kako drugačije kad ste na Kipru, možete prošetati fantastičnim plažama, kao i uživati u porodičnim rizortima. Oni pružaju odmor za celu porodicu i dosta su popularni kod turista. Pafos je podeljen na dva dela, donji i gornji grad. U gornjem delu živi istorija, a u donjem zabava i moderan način života, pa ta raznovrsnost čini Pafos neverovatno pogodnim za turističke odmore.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -