7.7 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Skijaški centar „zaglavio“ u pogrešnoj zemlji

Mnogi Nemci koji dolaze na Sorgschrofen na skijanje nisu svesni da se nalaze u Austriji, iako se cela teritorija skijaškog centra nalazi u Nemačkoj. Mnogi meštani sela se i rađaju u Nemačkoj, a imaju austrijski pasoš. Jungholz, kako se selo zove, samo na prvi pogled deluje naivno 

Postoji jedna planina u Alpima koja je verovatno i najčudnija u celoj Evropi. Njeno ime je Sorgschrofen, visoka je 1.636 metara i nalazi se u zapadnom Tirolu u Austriji. Iako nije poznata kao ostale planine u tom kraju sveta, ona ima sasvim poseban značaj za sve zaljubljenike u kartografiju i geografiju. Pravo pitanje je u stvari kako je ceo taj skijaški centar zaglavio u pogrešnoj zemlji?

Na vrhu planine se nalazi jedan krst, koji je u stvari jedino mesto gde se susreće jedno selo sa ostatkom Austrije. Ono što je još neverovatnije, taj pojas zemljišta nije širi od jednog metra. Dakle, jedina fizička veza između sela i ostatka Austrije nije šira od jednog prosečnog hodnika u stanovima.

Kako je ceo skijaški centar zaglavio u pogrešnoj zemlji?

Bez obzira na apsurd, tako je moralo da bude. Jungholz, jedino austrijsko mesto koje se tu nalazi, ima tačno 302 stanovnika i okruženo je Nemačkom sa svih strana. Fizički, ne postoji ni jedna veza sa matičnom zemljom Austrijom. Nema puteva, i jedini način da jedan Austrijanac odatle ode u svoju zemlju je kroz Bavarsku. Jungholz je u stvari tipična enklava.

Selo je poznato kao relativno dobar skijaški centar, iako je dosta skromniji od ostalih u Austriji. Ako je vreme dobro za skijanje, njega zna da poseti više od 3.000 skijaša iz regiona u toku samo jednog dana. Ne treba napominjati da mnogi skijaši misle da su još uvek u Nemačkoj.

Iako je većina meštana rođena u Nemačkoj, jer je austrijska bolnica predaleko, oni imaju austrijsko državljanstvo. Hrana i piće takođe dolazi iz Nemačke, ali internet i mobilna telefonija iz Austrije. Takođe, imaju dva različita poštanska broja, koriste lekare i zubare u Nemačkoj jer ih u Jungholz-u nema. Ne postoji ni srednja škola, nego prema sporazumu deca idu u nemačku školu, udaljenu 40 minuta od sela.

Vidova gora, najviša ostrvska planina Jadrana, saznajte više.

Postoji još jedan kuriozitet vezan za Jungholz. Zahvaljujući rupi u zakonu i poreskoj politici, selo je nekad imalo najveću “gustinu” banaka na svetu. Ovaj El Dorado bankarske scene postao je bavarski „off-shore“, jer je svojevremeno nemačkim investitorima obezbeđivao unosne porezne olakšice. Jungholz je postao neka vrsta alpskog divljeg zapada, sa automobilima koji su stizali u gluvo doba noći natovareni koferima punim novca.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -