15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Jajce kandidat za listu svetske baštine

Prošlo je 13 godina od prve kandidature Jajca i njegovih kulturno-istorijskih spomenika za listu svetske baštine Uneska. Ove godine je donesena odluka o ponovnoj kandidaturi određenih spomenika i sadržaja

Jajce će ponovo biti kandidat za listu svetske baštine. Jajce je površinom mali grad, i ima svega 30.000 stanovnika, ali zato u sadržajima ne oskudeva. Ono najbolje što putnicima nudi je svakako njegova priroda. Baš zbog toga ovaj grad treba da bude upisan na listu svetske baštine, kao jedinstven i autentičan brend Bosne i Hercegovine.

Jajce je inače i zvanično jedan od najlepših malih gradova sveta. Prema listi koju je sastavio 2021. godine magazin Thrillist, Jajce je najočuvaniji grad u Bosni i Hercegovini, i takođe grad sa najlepšom prirodom i okolinom. Magazin Thrillist se inače bavi putovanjima i destinacijama, i piše o gradovima i njihovim detaljima i zanimljivim činjenicama.

Durmitorski prsten, saznajte više.

Posebno se ističe njegova miltikulturalnost i bogata istorija koja datira još od drevnih vremena. Od Ilira i Rimljana, preko Osmanlija i Austro-Ugarskog Carstva, sve do perioda stare Jugoslavije, svako je ostavio svoj trag koji se najviše može videti u arhitekturi, ali i u svakodnevnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -