19.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Pejzaž beogradskih ulica

U okviru programa Bina, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u subotu 11. juna održaće se jedinstvena „street art tura“ u trajanju od čak pet sati, za prave zaljubljenike u beogradske ulice

Grafiti i street art se, kao vrlo prepoznatljivi umetnički izrazi, dešavaju u jedinstvu sa gradom. Zato tura neće biti samo o pomenutim umetničkim izrazima već i o suživotu grada i ljudi – kroz umetnost, hranu i brigu.

U ovoj jedinstvenoj šetnji u okviru programa “Dobar urbani život” učesnici će se upoznati sa nekim od prvih murala u gradu iz 1980-tih godina, pa sve do najnovijih radova koji su možda nastali pre neki dan. Centar grada poseduje brojne radove koji možda nisu vidljivi na prvu loptu ili su namerno skriveni.

Tokom obilaska koji će trajati pet sati, istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Belgrade će otkrivati zanimljive priče sa beogradskih ulica. Otkriće se ko je Zuba, kralj Beograda, kako je ispričan stari ep o Banović Strahinji na zidovima, šta je Grobarski Treš Romantizam… Posle upoznavanja sa brojnim radovima koji nastaju u okviru stare Bajlonijeve pivare u Cetinjskoj ulici, obilazi se socijalno preduzeće kafe-bar „16“ koji je otvoren sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima Svratišta nakon što napune 16 godina.

Za inovativne zalogaje na pauzi će biti zadužen šef Vanja Puškar, kreator koncepta New Balkan Cuisine koji predstavlja redizajn balkanske kuhinje. U pitanju je kreativno-istraživački projekat oslonjen na životne namirnice balkanskog podneblja i njihovo pretakanje u nova jela i nove forme.

Posle pauze, šetnja se nastavlja kroz donji Dorćol, nekadašnji austrijsko-ugarski i jevrejski deo grada. Poslednjih desetak godina umetnici su ovde veoma aktivni kroz velike murale rađene u okviru Meeting of Styles, Festivala Rekonstrukcije i Runaway Festivala.

Za razumevanje ulične umetnosti je potrebno uroniti u grad, razumeti istoriju, motive i umetnike. Iako je ulična umetnost prisutna više od 50 godina, šira zajednica nije upoznata sa razvojem i vrednošću ovog vizuelnog izraza.  Pored toga što se provodi kvalitetno vreme napolju, učesnici imaju priliku da se upoznaju i sa osobenostima Beograda koje na prvi pogled možda i ne primećujemo.

Ekipa Street Art Belgrade se više od dve decenija bavi istraživanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita i ovu jedinstvenu šetnju realizuju zajedno sa organizatorima Bine, Austrijskim kulturnim forumom, socijalnim preduzećem Kafe bar 26 i New Balkan Cuisine.

Ovde možete pogledati program ovogodišnje manifestacije BINA

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva. 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -