17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Pirotski kačkavalj među najboljim sirevima sveta

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu 50 najboljih sireva od ovčijeg mleka na svetu, među najboljim se našli i sirevi iz Srbije i Crne Gore

Najbolji sir od ovčijeg mleka na svetu je Fiore Sardo. Ovaj sir se proizvodi samo na Sardiniji, gde se tradicija uzgoja ovaca i proizvodnje sira može pratiti do 1.000 godina pre Hrista. Pirotski kačkavalj se takođe našao među najboljim sirevima sveta.

Fiore Sardo je tvrdi sir od punomasnog ovčjeg mleka lokalnih sorti ovaca. Nakon šest meseci odležavanja, Fiore Sardo razvija svoju prepoznatljivu oštru aromu i bogat, pikantan ukus sa izraženim notama karamele.

Drugi najbolji sir na listi je Njeguški sir. Njeguški sir je crnogorski punomasni tvrdi sir od ovčijeg mleka. Sir ide prvo u gazu, zatim u kalup za sir. Nakon oblikovanja se stegne drvenom daskom koja je pritisnuta kamenom. Sir se zatim posoli i ostavi dva dana u drvenoj kutiji, a zatim odležava najmanje četiri nedelje.

Gozleme, turske palačinke sa roštilja, saznajte više.

Na četvrtom mestu se našao Pirotski kačkavalj. TasteAtlas navodi da taj sir ima izuzetno prijatan ukus i lepu svetložutu boju. Sir se isključivo proizvodi od ovčjeg mleka jer je to područje poznato po autohtonim vrstama ovaca, koje žive samo na obroncima Stare planine.

Listu najboljih ovčijih sireva na svetu možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -