-0.8 C
Belgrade
subota, 9 decembra, 2023

Blagaj nominovan za Najbolja turistička sela

Svetska turistička organizacija je objavila poziv za prijave za izbor najboljeg turističkog sela 2022. godine. Osnovni cilj ove akcije je unapređenje ruralnog turizma i svaka zemlja ima mogućnost da prijavi tri sela

Blagaj je nominovan za Najbolja turistička sela 2022. godine. Ovo selo je jedno od tri predložena koje predstavljaju najbolja sela u Bosni i Hercegovini. Za ovu priliku je napravljen poseban kratki video u kom je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim kao i turističkim atrakcijama koje promovišu ovo ruralno područje.

Vrelo Bune je jedno od najjačih u Evropi, a svakako jedno od najlepših. Voda koja izvire je ledena i čista, pa ne čudi što su 1520. godine Osmanlije iznad samog vrela podigle dervišku tekiju. Jednostavno se ne može zamisliti bolja lokacija za zgradu u kojoj se okupljaju vernici koji razmišljaju o Bogu i životu.

Blogeri iz Srbije na Kvarneru, saznajte više.

Tekija na vrelu Bune u Blagaju predstavlja izuzetno značajan spomenik kulture iz turskog doba u Bosni i Hercegovini i to je mesto gde su derviši u posebnim prilikama slavili Boga. Ova Tekija pripadala je raznim derviškim redovima i osnovana je ubrzo nakon pada Hercegovine pod tursku vlast 1446. godine.

Danas je ona mesto pod zaštitom države i proglašena je nacionalnim spomenikom od velikog kulturno-istorijskog i verskog značaja, kao bogomolja koja je vekovima okupljala i zbližavala ljude. Ovaj lokalitet je izuzetno popularna turistička destinacija, poznata kao “mesto koje će služiti svima”!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -