6.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Blagaj nominovan za Najbolja turistička sela

Svetska turistička organizacija je objavila poziv za prijave za izbor najboljeg turističkog sela 2022. godine. Osnovni cilj ove akcije je unapređenje ruralnog turizma i svaka zemlja ima mogućnost da prijavi tri sela

Blagaj je nominovan za Najbolja turistička sela 2022. godine. Ovo selo je jedno od tri predložena koje predstavljaju najbolja sela u Bosni i Hercegovini. Za ovu priliku je napravljen poseban kratki video u kom je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim kao i turističkim atrakcijama koje promovišu ovo ruralno područje.

Vrelo Bune je jedno od najjačih u Evropi, a svakako jedno od najlepših. Voda koja izvire je ledena i čista, pa ne čudi što su 1520. godine Osmanlije iznad samog vrela podigle dervišku tekiju. Jednostavno se ne može zamisliti bolja lokacija za zgradu u kojoj se okupljaju vernici koji razmišljaju o Bogu i životu.

Blogeri iz Srbije na Kvarneru, saznajte više.

Tekija na vrelu Bune u Blagaju predstavlja izuzetno značajan spomenik kulture iz turskog doba u Bosni i Hercegovini i to je mesto gde su derviši u posebnim prilikama slavili Boga. Ova Tekija pripadala je raznim derviškim redovima i osnovana je ubrzo nakon pada Hercegovine pod tursku vlast 1446. godine.

Danas je ona mesto pod zaštitom države i proglašena je nacionalnim spomenikom od velikog kulturno-istorijskog i verskog značaja, kao bogomolja koja je vekovima okupljala i zbližavala ljude. Ovaj lokalitet je izuzetno popularna turistička destinacija, poznata kao “mesto koje će služiti svima”!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -