11.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Selo naplaćuje ulaz turistima

Kloveli je jedno od retkih britanskih sela u privatnom vlasništvu. Selo je slikovito, u njemu nema automobila, i bilo je inspiracija mnogim umetnicima. Jedan od pisaca koji nije odoleo lepoti ovog mesta je bio i čuveni Čarls Dikens

Kloveli (Clovelly) je neobično selo koje naplaćuje ulaz turistima. Nalazi se na jugozapadu Engleske u Devonu, na obali mora. U selu je vreme stalo, a hiljadugodišnja zajednica tvrdoglavo odbija da se prilagodi modernom vremenu. Svi meštani složno žive u ritmu prošlosti.

U Kloveliju još uvek nema automobila. Nema trgovačkih lanaca, nema buke, nema ni zagađenja. Umesto toga, tu su popločane uličice, bele kućice, mali čamci koji čuvaju kamenu obalu iz 14. veka, miroljubive pčele i leptiri koji se hrane cvećem. Jedinu buku ali i miris pravi moćni Atlantik.

Selo naplaćuje ulaz turistima

U selu živi oko 300 stanovika u 83 seoskih kuća, i to je prava aktivna i živahna zajednica. Autentičan način života je oduvek privlačio pažnju putnika, pa su meštani odlučili da izgrade centar za posetioce. Tada je odlučeno da se umesto parkinga turistima naplaćuje ulaz. Ulaz za odrasle košta 8.50 funti, odnosno 4.95 funti za decu. Na njihovo iznenađenje, broj posetilaca je porastao, a ne opao, pa svake godine selo poseti preko 150.000 ljudi.

Ovaj prihod je omogućio da selo ostane autentično. Sve vikendice, odnosno kuće, ostale su u izvornom obliku. Prihodi od turizma takođe su omogućili Kloveli da zadrži neuobičajenu politiku za ovaj deo sveta, nema izdavanja kuća, svi stanari moraju tu živeti konstantno.

Blogeri iz Srbije na Kvarneru, saznajte više.

Kloveli je ipak više od uspavanog sela. Selo ima 700 hektara šume, tri velike farme, radnu luku, vrtove, pa čak i strugaru. U njemu ima preko 80 radno aktivnih ljudi, dok se ostali bave turizmom, poljoprivredom ili ribarstvom. Interesantno je kako je zajednica uspela da stvori održivost i nezavisnost, iako je na prvi pogled ostala zaboravljena u 18. veku.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -