20.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Najmlađe ostrvo na svetu

Iako su preduzete sve mere predostrožnosti, priroda je još jednom dokazala da život uvek pronađe put. Na ovom ostrvu je to potvrdila na najbolji način jer je, bez učešća čoveka i bez mešanja u ekosistem, na njemu potpuno neočekivano nikao paradajz

Surtsey je vulkansko ostrvo u Atlantskom okeanu. Nalazi se  na tridesetak kilometara od Islanda. Nastalo je velikom erupcijom 1963. godine koja je počela u okeanu, na dubini od 130 metara. Tako se rodlio ovo malo čudo prirode za koje su se posebno zainteresovali naučnici širom sveta. Za njega kažu da je jedno od najmlađih ostrva na svetu.

Ostrvo Surtsey je nastalo u sukobu moćnog vulkana koji se sukobio sa moćnim okeanom. U toj borbi, a možda i ljubavi, nastalo je ostrvo u erupciji koja je trajala čak tri godine. Tako je 1967. stvoreno ostrvo površine od 2.7 kvadratnih kilometara.

Međutim, kako to obično biva, priroda je još jednom pokazala svoju snagu i volju. Erozija tla i jaki vetrovi su vremenom smanjili njegovu površinu na oko 1.3 kilometra kvadratnih. Međutim, interesovanje naučnika za to misteriozno područje nije umanjeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Pezzani (@daniel.pezzani)

Ostrvo je pod zaštitom Uneska, a na njega mogu da odu samo naučnici, odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Njihov glavni zadatak je da prouče kako nastaje ekosistem, bez ljudskog uticaja. Prva vegetacija na ostrvu je bila u znaku mahovine i lišajeva, a ubrzo su ga nastanile i ptice, galebivi i njorke. Danas tu raste sedamdesetak biljnih vrsta, a na njemu žive insekti, razne ptice i foke.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Na ostrvu se nalazi samo jedna kuća u kojoj spavaju naučnici koji proučavaju ekosistem. Pre nego što se iskrca na ostrvo, svaki naučnik mora temeljno da se očisti i pregleda kako ne bi narušio prirodni sistem ostrva. Uprkos svih mera, na ostrvu je izrasla biljka paradajza, što je iznenadilo naučnike. Biljka je odmah uklonjena, kako ne bi bila intruzivna vrsta koja može ugroziti već postojeći biljni svet.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -