1.8 C
Belgrade
petak, 8 decembra, 2023

Baltička Venecija

Libek je kralj svih hanzeatskih gradova, osnovan davne 1143. godine. To je prvi “zapadni” grad na obali Baltika. Srednjovekovni ambijent i istorijske i kulturne atrakcije i danas dominiraju predivnim gradskim krajolikom i podsećaju na slavnu prošlost grada. To je grad koji bismo i očekivali od jedne stare dame kao što je Nemačka

Libek (Lübeck) je u narodu pozant kao baltička Venecija, i oduvek je bio poseban. To je grad koji je dugo nosio titulu jednog od najslavnijih ranih sedišta globalne trgovine. Okružen vodom, stari grad sa svojih sedam tornjeva i pet glavnih crkava svedočanstvo je hiljadu godina bogate istorije. Upravo zbog toga, Libek se nalazi na listi Uneskove svetske baštine.

Sve gradske znamenitosti, gotičke, renesansne, barokne i klasične građevine, uske ulice i trgovi, crkve i samostani, trgovačke kuće i utvrđenja čine izuzetnu celinu. Neverovatan primer gotičke arhitekture od opeke je i crkva Svete Marije, koja ima najviši svod napravljen od tog materijala na svetu.

Samo nekoliko koraka dalje nalazi se moderna koncertna i kongresna dvorana MuK, glavno mesto grada za sve manifestacije. Druge značajne građevine u starom gradu uključuju gradsku kuću, samostan dvorca, trg Koberg i četvrt između crkve Svetog Petra i katedrale.

Srednjovekovni Libek je savršeno je mesto za šetnju i istraživanje. Nakon toga, obavezno odmor treba potražiti u gradskim restoranima, pivnicama i klubovima, ako želite dobar provod. Od gurmanluka, obavezno treba probati jagnjetinu sa špeclama i višnjama, kao i najukusniju štrudlu sa jabukama.

Istorija i marcipan

Postoji puno teorija kako je nastala poslastica po kojoj je Libek inače i poznat. Marcipan, koji izvorno potiče iz ovog grada, je prema predanju nastao iz nužde. Najprihvaćenija teorija kaže da je 1407. godine vladala glad i velika nestašica žitarica. Ipak, narod je imao zalihe badema, pa su vlasti naredile pekarima da peku hleb koristeći bademe. Nekad je postojalo puno zanatskih proizvođača marcipana, pa je sve o ovoj poslastici najbolje saznati u Muzeju marcipana. Ulaz se ne naplaćuje.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Do Libeka se lako i brzo stiže, postoji odlična putna infrastruktura. Iako se nalazi na krajnjem severu zemlje, ovaj grad treba posetiti, jer nudi zaista puno sadržaja turistima. Kad se nađete u gradu, predlažemo da besciljno lutate ulicama i prepustite da vas ova divna baltička Venecija sama vodi…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -