11.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Hajdučka vrata i hajdučka zakletva

Na istočnoj strani planine Čvrsnice postoji jedan interesantan sadržaj nastao radom prirode. Ovaj fenomen je postao i simbol ovog dela zemlje, i za njega se vezuju razne legende i priče koje meštani rado pripovedaju turistima

Planina Čvrsnica je smeštena u severnom delu Bosne i Hercegovine. Radi se o jednoj od najviših planina u zemlji i sastavni je deo Parka prirode Blidinje. Na planini je, osim neverovatne lepote, turistima posebno interesantan jedan sadržaj, gde se polagala hajdučka zakletva. Radi se o kružnom obliku u steni pod imenom Hajdučka vrata.

Hajdučka vrata su geomorfološki oblik koji je napravila priroda. Ovaj interesantan oblik u krečnjaku planine je priroda formirala i oblikovala hiljadama godina. On se nalazi iznad spektakularnog kanjona Dive Grabovice na 1.970 metara nadmorske visine.

Prema legendi, u starim vremenima dok su hajduci boravili na ovim predelima, postojalo je jedno verovanje. Svako ko prođe kroz ovaj „portal“, gde su se junaci inače i proglašavali hajducima, biće otporan na metke. Osim toga, to bi mu garantovalo i bolju hajdučku sreću u borbama.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Danas je neophodno sačuvati ovaj spomenik prirode od nesavesnih turista, ali i od nje same. Zub vremena je prilično vidljiv. Sve ovo je izuzetno fotogenično pa se turisti penju kako bi napravili što bolje fotografije, a to dodatno ugrožava Hajdučka vrata.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -