7.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

“Kuća terora” u Budimpešti

Mađarska je bila zloglasna po brutalnosti tokom nacističkog i sovjetskog režima, pa i ne čudi da je Budimpešta dom muzeja posvećenog sećanju na mučene i ubijene u jednoj posebnoj zgradi

“Kuća terora” je muzej u Budimpešti posvećen žrtvama fašističkog i komunističkog režima prošlog veka. Muzej se nalazi u aveniji Andraši, u zgradi koja je izuzetno lepa i prilično kontroverzna.

Na fasadi zgrade se mogu jasno videti dva simbola, ukrštene strele mađarskih fašista i zvezde petokrake. Upravo to i definiše kontroverzu zgrade, u njoj su se odvijali mračni periodi mađarske istorije 20. veka. Ona je bila svedok zlodela nacističkog i komunističkog režima.

“Kuća terora” ima cilj da verno prikaže sve uslove sa kojima su se suočavale žrtve političke brutalnosti u Mađarskoj. Budući da je zgrada decenijama korištena kao poslovna zgrada, odlučeno je da se ona vrati u prvobitno izvorno sumorno stanje.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Svaki od četiri sprata “Kuće terora” nudi stalne i privremene izložbe fotografija, istorijskih uspomena i video materijala. Svi materijali pokušavaju da predstave ono što su ta mračna razdoblja spremala onima koji su nažalost morali da prođu kroz njena vrata.

Jedina prostorija koja nije obnovljena već je zadržana u izvornom stanju je i najposećenija. U pitanju je odaja za mučenje, na njenim zidovima, iza rešetaka, i danas stoje bičevi, štapovi od bambusa sa olovnom glavom, palice obložene kožom sa olovnim oprugama, pendreci i ostala sredstva za mučenje.

Muzej svakog dana poseti i do hiljadu ljudi, uglavnom se radi o turistima iz zapadnih zemalja. Kuća terora je sigurno jedan od najposećenijih muzeja u mađarskoj prestonici i jedini takve vrste u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -