29.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Kako životinje oplemenjuju turizam neke zemlje?

Opšte je poznata stvar da su životinje i priroda neizostavni deo turističke ponude svake zemlje, ako izuzmemo kuturno-istorijske sadržaje. Međutim, u poslednjim godinama se sve više ističu životinje kao nosioci i pokretači turizma neke zemlje, kao što je to slučaj sa na primer Kirgistanom

Kako životinje oplemenjuju turizam neke zemlje? Vrlo jednostavno, novi trendovi donose nova rešenja i odluke. Tako na primer Kirgistan nastoji da privuče više turista promovišući kumis, svoj tadicionalni napitak.

Kumis je fermentirano kobilje mleko koje lokalno stanovništvo pije i koristi za kupanje, jer kaže da je odlično za zdravlje. Kumis je jedan od najstarijih i najzdravijih napitaka poznatih čovečanstvu. Ovaj eliksir zdravlja se dobija isključivo od kobiljeg mleka, koje se u velikoj meri po svom sastavu razlikuje od od kravljeg.

Takvo mleko sadrži nekoliko puta puta više određenih materija, kao što je lizocim, koje imaju baktericidno, protivupalno, imunomodulirajuće i antikancerogeno dejstvo. Međutim, sam proces fermentacije, koji pretvara sveže kobilje mleko u kumis, povećava već ionako odlična svojstva ovog napitka.

Promovisanje kumisa u Kirgistanu dolazi u trenutku kad interes za fermentirane i probiotičke napitke raste u mnogim zemljama. Danas je zdravlje na ceni, i svi proizvodi koji utiču pozitivno i blagotvorno na organizam su naravno i najtraženiji.

Kroz promotivne filmove i festivale, Kirgistan poziva turiste da iskuse tradicionalni nomadski način života. Turisti spavaju u jurti na bujnom planinskom pašnjaku u blizini krda konja koji daju mleko. Oni takođe mogu piti i sveže lokalno mleko, poznato kao saamal.

U Srbiji postoji sličan primer, u pitanju je magareće mleko i sir od takvog mleka. U specijalnom rezervatu prirode Zasavica proizvodi se sir od magarećeg mleka, i za kilogram tog sira bi trebalo izdvojiti čak 1.000 evra. To je naskuplji sir na svetu trenutno, samim tim je izuzetno i redak, pa se može oečekivati da u godinama pred nama on postane jedan od pokretača turizma.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -