20.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Najlepša priroda Balkana

Nacionalni park Mavrovo je smešten na jugozapadnom delu Balkana, nedaleko od granice Severne Makedonije i Albanije. Osnovne karakteristike ovog parka prirode sadržane su u planinskom lancu i sistemu koji se proteže duž zapadnog ruba Balkanskog poluostrva. Njega ne sputavaju administrativne linije, on sa punim pravom prelazi granice nekoliko zemalja

Najlepša priroda Balkana se nalazi u Nacionalnom parku Mavrovo. Mavrovo je proglašeno nacionalnim parkom 1949. godine, pre svega zbog zaštite izuzetne prirodne lepote, ali i zbog njegove naučne i istorijske važnosti. Park je podeljen u tri zone sa različitim nivoima zaštite, i to je danas jedno od najvećih zaštićenih područja te vrste u regionu, sa ukupnom površinom od oko 73.088 hektara.

Pored Mavrovskog jezera, koje je inače najveće veštačko jezero u Makedoniji, kroz park prolazi i reka Radika sa pritokama, omiljena kod turista. U samom nacionalnom parku vladaju gotovo idealni klimatski uslovi, pa je zbog toga, i zbog divlje prirode, Marvrovo idealna destinacija za posetu. Prosečna temperatura u godini je 9 stepeni Celzijusa.

Osim prirode, koji je i glavni turistički adut, Mavrovo takođe ima i najpoznatiji ski centar u Makedoniji “Zare Lazareski”. Ovaj centar pruža odlične uslove za sve zimske sportove. Leti se ovde redovno praktikuje šetanje, vožnja bicikala i planinarenje, a zimi skijanje ili sankanje.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Od glavnog grada Makedonije, Skoplja, park je udaljen oko 120 kilometara, i dobro je povezan putnom infrastrukturom, i treba ga posetiti ukoliko se nađete u blizini. Ovde svako godišno doba ima svoju posebnost i lepotu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -