28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Odlična godina za turizam u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je u 2022. godini ostvarila izuzetno dobre turističke rezultate. Oni potvrđuju da se ova industrija oporavlja od loših posledica koje je izazvala ne samo pandemija, već i kriza u Ukrajini

Zabeležena je odlična godina za turizam u Bosni i Hercegovini. Ovu zemlju je u osam  meseci ove godine posetilo gotovo milion turista, tačnije 962.897.  Registrovano je čak 55.5% više turističkih dolazaka u odnosu na isti period 2021. godine.

Turisti su od početka godine ostvarili 2.167.603 noćenja, što je više za 45.1% u odnosu na isti period prošle godine, navodi eKapija.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 11.2%, dok je broj stranih turista veći za 77.2%. Što se tiče ostvarenih noćenja, učešće domaćih turista je 37.2%, a stranih 62.8%. Ovo je odičan pokazatelj oporavka ove industrije, jer su strani turisti počeli da se vraćaju u ovu zemlju. Najviše noćenja stranih turista su ostvarili su turisti iz Srbije , zatim slede turisti iz Hrvatske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Nemačke, Saudijske i Turske.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Na prvom mestu su svakako turisti iz Kuvajta, sa prosečnim zadržavanjem od 3.8 noći, zatim Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irske sa 3.1 noći, Francuske sa 2.9 noći i Katara sa 2.9 noći. Najviše noćenja je ostvareno u kolektivnim smeštajnim kapacitetima, hotelima, sa učešćem od 93.3%.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -