11 C
Belgrade
petak, 1 decembra, 2023

Filu ‘e ferru, tajna italijanska vatrena voda

Ovo piće ima duboke korene u italijanskoj tradiciji. Filu ‘e ferru je providno, super jako piće koje se još uvek proizvodi u mnogim domaćinstvima na Sardiniji. Prozvodi se za uglavnom sopstvene potrebe, za potrebe “druženja” sa komšijama

Filu ‘e ferru, u prevodu „gvozdena žica”, je tipično je alkoholno piće Sardinije. Poznato je kao prava italijanska vatrena voda, jer je potpuno providno, ali sa preko 40% alkohola u sebi. Savršeno je za „cumbidare“, to jest za pozivanje na piće, i sastavni je deo bontona sardinijskog gostoprimstva. Filu ‘e ferru se obično pije na samom kraju svečanosti, nakon obilnog obroka, jer olakšava probavu i ohrabruje duh.

Vekovima je ovo piće upotrebljavano kao lek protiv svih bolesti, raširili su ga monasi koji su prenosili tajnu destilacije kroz istoriju i prostore. Međutim, kad je 1874. godine vlada zabranila domaću destilaciju u komercijalne svrhe, mali proizvođači su došli na jednu interesantnu ideju. Odlučili su da filu ‘e ferru proizvode bez saglasnosti vlasti i mimo zakona. Ilegalno.

Tajna italijanska vatrena voda

Naziv ovog pića potiče iz tog razdoblja i potiče iz metode koja se koristila tokom „doba zabrane“, kad su se krile destilerije.  Posude s destilatom i kotlovi za njegovu pripremu bili su skriveni pod zemljom na najskrovitijim mestima sela. Flaše su bile sakrivane u budevama koje su bile zakopavane u zemlju. Često su bile vezivane žicama kako bu se znalo gde su zakopane, i na tim mestima su virile žice iz zemlje koje su označavale skrivenu lokaciju.

Za proizvodnju filu ‘e ferru koriste se odabrane vrste grožđa, vernaccia i cannonau, a rezultat je prefinjeni destilat koji odležava u hrastovim bačvama. Interesantno je navesti da se u destilaciji koristi vino, a ne komina od grožđa. Filu ‘e ferru je opisan kao providna, sjajna rakija, širokog, proporcionalnog i postojanog ukusa, koja u sebi sadrži i arome cveća, voća i začina.

Gde se jede najbolja hrana na svetu, saznajte više.

Ovo „odmetničko“ piće se još uvek pravi u selima i ruralnim krajevima, a danas su stvari manje rizične nego ranije. Mnogi Italijani kod kuće prave vino i razne vrste pića, a vlasti više ne kucaju ljudima na vrata osim ako nisu pokrenuli masovnu proizvodnju.

Filu ‘e ferru je vatreno piće kao što su vatreni i stanovnici Sardinije koji ga i dalje prave kod kuće, baš kao i njihovi preci, držeći se tradicije. Oni čvrsto veruju da se može piti kao čista voda, i imaju ključnu ulogu u očuvanju svog alkoholnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -