10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Čarolija ukusa Šaleške doline

Posetite seoska turistička domaćinstva, otkrijte male proizvođače ukusnih specijaliteta i uživajte uz izvrsnu hranu i piće koji su proizvedeni na ekološki, tradicionalan i uvek autentičan način. Upoznajte najbolje

U ruralnom području Šaleške doline, osim karakterističkih lokalnih jela od domaćih sastojaka, izvrsnog povrća, dobrog mesa, mleka i mlečnih proizvoda i meda, očekuju vas mnogobrojni specijaliteti. Uz jelo dolaze sokovi, alkoholna pića, vino i poslednje, ali ne manje važno, pivo različitih ukusa iz kraft pivovara. Oprobajte čari sela!

Ako želite da pobegnete u usamljeni kutak u prirodi, odmorite se i dobro jedete, morate posetiti turističko seosko domaćinstvo Apat koje nudi jedinstvenu seosku hranu pripremljenu po porodičnim receptima. Ljubitelji jednostavne i vrhunski pripremljene hrane iz peći za hleb, ne smeju propustiti posetu turističkom seoskom domaćinstvu Karničnik, poznatom po uzgoju autohtonog krškopoljskog praščića, čije meso inspiriše gurmane. Oni pak koji vole sportske aktivnosti, igru, ukusan obrok, opuštanje uz pogled i dobar san na seoskom vazduhu ne bi trebalo da propuste seosko domaćinstvo Tuševo, poznato po domaćoj jabukovači i supi od gljiva koju poslužuju uz domaći hleb i heljdine žgance.

Što se tiče pića, dobri poznavaoci kraft piva uživaće u pivovari Skubeer koja danas proizvodi različita indian pale ale, pale ale i stout piva, a na farmi Pr’ Krajn’k pored izuzetnog svetlog i tamnog piva, ponuda je zaokružena destilerijom viskija, džina i domaćih žestokih pića. U Špančevoj zidanici predstaviće vam tradicionalne vinske podrume i ponuditi unikatno vino od autohtonog belog grožđa ranfol, hladna jela i specijalitet – vinski hleb. Vina jedine ženske vinarke u regiji, koja je prva na tom području razvila roze penušavac, možete degustirati u vinariji Primožič, a u dvorištu vinskog podruma Kugler oduševiće vas vinska bačva koja sadrži 8.345 litara vina i u koju može da stane čak osam osoba. Kuglerovi će vam nakon toga natočiti svoj sovinjon, šardone, žuti muškat, laški rizling ili neko drugo vino.

Ako želite da probate špagete sa paradajzom, fusile sa spanaćem ili heljdine široke rezance, ne morate da idete čak do Italije. Tu su lokalne, prirodno osušene domaće testenine od jaja, Šili testenine koje ne sadrže boje i konzervanse. Stočarska farma Napotnik, u kojoj se već generacijama uzgajaju krave mlekarice, poslednjih deset godina proizvodi i sireve, a možete odabrati kajmak, razne jogurte, pavlake i namaze sa ukusnim začinskim biljem. Ako na odmoru želite korpu sveže salate ili specijalitete iz seoske zimnice posetite farmu Imperl, dok je eko-farma Potočnik-Poprask poznata po prekrasnim i ukusnim kolačima. Pozvani ste takođe, na degustaciju meda i napitaka od meda na farmi sa najdužom tradicijom u Šaleškoj dolini. Među proizvodima Pčelarstva Čanč nalaze se medovina, kremasti med, apimix, cvetni prah, medeno saće, rakija od meda i voštani proizvodi izrađeni od prirodnih materijala. Posle svega, ako se želite malo zaustaviti, na Ekološkoj farmi Kozman sa zadovoljstvom će vas smestiti u jednu od drvenih glamping kućica. Pored sjajnog pogleda ponudiće vam zdrave proizvode – speltino, pšenično, heljdino ili raženo hlebno pecivo bez kvasca, kao i marmelade, sokove i druge domaće specijalitete.

E-kartica iskustava

Da li želite da vaše putovanje bude još zanimljivije, opuštenije i isplativije? Odaberite svoju tematsku turističku e-karticu. Svaka od kartica uključuje tri različita iskustva, koja su sastavljena po principu: doživljaj na Velenjskom jezeru + lokalna atrakcija + predložena turistička ruta. Kartica važi za jednu osobu osobu i može se iskoristiti kod partnera koji učestvuju na destinaciji.

Za detaljnije informacije pogledajte https://shop.visitsaleska.si/

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -