17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Zanimljive činjenice o bečkim kafeima

Bečki kafe je institucija. O njemu ima mnogo toga da se kaže, ali možda sledeće zanimljivosti nisu baš svima poznate

  1. Zašto je kultura bečkih kafea uvrštena u nematerijalnu svetsku baštinu Uneska?

Tipični bečki kafei sa jedinstvenom atmosferom su prepoznatljivi po separeima, „Thonet“ stolicama, mermernim stolovima, novinama i svim vrstama kafe. Jedno od obrazloženja Uneska je glasilo: „Kafei su mesta gde se konzumiraju vreme i prostor, ali samo kafa stoji na računu.“

  1. Zašto se jedna vrsta bečke kafe zove „Einspänner“?

Ime kafe nosti isti naziv kao i vrsta konjske zaprege. Kada je kočijaš nosio kafu u jednoj ruci, trebalo je da ona što duže ostane topla. Tako je osmišljena moka (dupli espreso) ukrašena obilnim šlagom koji čuva toplotu. Danas se „Einspänner“ servira u staklenoj časi.

  1. Zašto se u Beču uz kafu servira čaša vode?

Čaša vode uz kafu se prvobitno koristila za odlaganje kašičice za kafu. Kasnije su kafedžije želele da pokažu kvalitet vode koja se koristi za pripremu kafe, naime da je u pitanju kristalno čista izvorska voda. Mnoge zemlje su preuzele ovaj običaj.

  1. Od kada su bečki kafei poznati u celom svetu?

Bečki kafei postaju međunarodno poznati zahvaljujući Svetskoj izložbi 1873. godine koja je održana u Beču. Oni doživljavaju procvat krajem 19. veka. U kafeima su ljudi čitali, diskutovali, pisali, filozofirali, igrali karte.

  1. Po čemu je značajan čuveni kafe „Landtmann“?

Kafe „Landtmann“ je otvoren 1873. godine u bečkoj ulici Ringštrase, pa će 2023. godine proslaviti 150 godina postojanja. U vreme otvaranja kafe je bio okružen gradilištima, a zgrade skupštine, univerziteta i parlamenta su bile u izgradnji. „Landtmann“ je od samog početka bio uspešan, a procvetao je u vreme zlatne ere kafea, oko 1900. godine. Danas je pored kafea Švarcenberg, jedan od retkih očuvanih prvobitnih 27 kafea u ulici Ringštrase.

  1. Najneobičnije mesto na kojem se nalazi kafe?

U Beču postoji kafe i na groblju. Centralno groblje je zaista neobično mesto za kafe, ali to još jednom potvrđuje poseban odnos Bečlija prema smrti.

  1. Gde se konobarice ne obraćaju direktno gostima?

U poslastičarnici Demel, već 200 godina samo žensko osoblje uslužuje goste. Do danas nose crno-bele uniforme i ne obraćaju se gostima direktno, već pozdravom tipičnim za Demel tako što izostavljaju zamenice: „Jeste već izabrali?“

  1. Na čemu sede gosti u klasičnom bečkom kafeu?

Stolica broj 14 firme Thonet je tradicionalna stolica u bečkim kafeima. Ona je prvi put proizvedena 1859. godine i jedna je od najprodavanijih stolica na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -