27.5 C
Belgrade
petak, jun 21, 2024

Caca – Fish ‘n’ Chips na bugarski način

Ako se nađete u Bugarskoj na moru, obavezno morate da probate ovaj specijalitet. Ovu vrstu ulične hrane obožavaju svi, od najmlađih do najstarijih, jede se u svim prilikama, pa i ne čudi što je toliko popularna. Uostalom, ona se rado jede i kod nas, bilo da dolazi iz slatke ili slane vode

Ako znate šta je Fish ‘n’ Chips kod Engleza, to je caca (tsatsa), samo na bugarski način. Svaka zemlja na Balkanu ima svoju verziju ovog specijaliteta, razlikuju se isključivo po lokalnim začinima i prilozima, dok u osnovi priprema ostaje uvek ista. Sveža riba, so i dosta ulja, to je sve.

Caca je evropska papalina koje u Crnom moru ima u velikim količinama. Ova riba je prilično zdrava, ima puno zdravih masnoća, a sadrži i puno vitamina. Cacu možete pripremiti na razne načine, najčešće se služi pržena u dubokom ulju sa soli i limunom.

Nacionalni restoran Bela reka, saznajte više.

Ovako prženu ribu možete naći gotovo svuda. Pored brojnih štandova i tezgi koje su postavljene uz obalu, gde se jede najukusnija hrana, caca je česta i u restoranima. Caca je idealna letnja gurmanska kombinacija, obično se jede u pauzi, idealna je kao međuobrok na plaži, uz hladno pivo i vruć pomfrit.

Caca je zaista legendarno jelo u Bugarskoj koje se priprema uz minimalan trud. U letnjim danima caca je toliko popularna da može parirati čak i izuzetno traženim ćevapima. Lokalno, njihov kultni status može se uporediti samo sa institucijom Fish ‘n’ Chips-a u Velikoj Britaniji!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -