14.3 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Potraga za najboljom govedinom na svetu

Takmičenje Zenkyo se održava svakih pet godina i radi se o japanskom konceptu Ikigai, i potrazi za najboljim biftekom na svetu. Na takmičenju se promoviše uzgoj goveda, posebno Wagyu sorta, kao i gastronomski turizam Japana

Potraga za najboljom govedinom na svetu je ime akcije koja se održava u Japanu. To je jedinstveno takmičenje koje podseća na ocenjivanje kućnih ljubimaca, gde se životinje ocenjuju prema lepoti, rasi, ponašanju i ostalim drugim kriterijumuma.

Međutim, tu nema ni mačaka ni pasa, ovde je hrana motiv, a životinje koje se ocenjuju su krave i goveda. Nagrada i nije baš sjajna za njih jer pobednički uzgajivači dobijaju priliku da prodaju svoju stoku najboljim restoranima i mesarama po najvišoj ceni.

Wagyu olimpijske igre, zvanično poznate kao Zenkyo, pokrenute su 1966. godine kako bi pomogle razvoju uzgoja kvalitetne stoke. Paralelno sa uzgojem stoke razvijali su se i turizam i ugostiteljstvo, kako bi promovisali Wagyu govedinu, globalno.

Postoje dve glavne takmičarske kategorije, „Poboljšanje sorte“ i „Kvalitet mesa“. Poboljšanje sorte ocenjuje stoku na temelju njene veličine, proporcija i drugih vidljivih standarda. U kategoriji Kvalitet mesa, ocenjuju se komadi mesa prema kvalitetu i sadržaju masti. Na kraju takmičenja, najbolji primerci i meso se prodaju na aukciji ponuđačima koji daju najbolju ponudu. Cene su izuzetno visoke, i kreću se i više od 500 evra po kilogramu, i to na veliko.

Pored takmičarskog dela, deo manifestacije se odnosi i na tradicionalni japanski način života i na koncept koji oni žele da predstave svetu. U pitanju je koncept Ikigai i potraga za najboljim biftekom.

Ikagai i potraga za najboljom govedinom na svetu

Ikigai je duboki osećaj svrhe, razlog za ustajanje svakog jutra i ono što nečijem životu daje veliki deo njegovog smisla. Iki znači život, a gai – prenosi osećaj vrednosti. U prenesenom smislu, to bi značilo pružanje zadovoljstva svima. Upravo taj Ikagai kocept pokreće uzgajivače Wagyu govedine da uzgajaju najbolju sortu, a Olimpijske igre su njihova prilika da podele svoj životni smisao.

Tu dolazimo i do drugog koncepta, u kom se takmičari utrkuju kako bi njihovo meso bilo najbolje. Tehnički gledano, Wagyu jednostavno znači japanska krava. To su krave koje se selektivno uzgajaju zbog svoje sposobnosti proizvodnje intramuskularne masti, što govedini daje prepoznatljivu mramornost. Ako vidite biftek sa belim crtama koje se protežu kroz meso i podsećaju na mermer, na dobrom ste putu.

Za japanske farmere uzgoj najbolje govedine uvek se vraća na Ikigai, što za sve njih znači “biti u mogućnosti da isporuče najbolju govedinu potrošačima“. Profit, kažu nije bitan, bitan je onaj ponos i zadovoljstvo koje osete kad čuju kako se njihovo ime izgovara glasno.

Nacionalni restoran Bela reka, saznajte više.

Iako je nemoguće postići istinsko savršenstvo u bilo kojoj stvari, a još manje u uzgoju goveda, Wagyu olimpijske igre pomažu poljoprivrednicima da se stvarno zbliže dok ostvaruju svoj životni smisao. Ko zna, možda jednog dana zahvaljujući japanskom konceptu Ikigaia, zaista počnemo da se bolje i kvalitetnije hranimo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -