12.5 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Novi trendovi u turizmu za 2023.

Najpopularniji trend trenutno, bar kad je turizam u pitanju, je putovanje vozom. Voz je daleko jeftiniji i praktičnijii od aviona, a o zagađenju okoline da i ne govorimo. Takođe, voz ima čak i do dvadeset puta manji učinak po okolinu nego komercijalan let avionom. Pored toga što je ekološki bonus putovanja železnicom ogroman, putnici ne koriste ovu vrstu prevoza samo zbog toga

Novi trendovi u turizmu za 2023. godinu donose nova pravila. Dok rastuće cene goriva povećavaju troškove letova, raste potražnja za putovanjima koja ne zahtevaju letenje. Javlja se sve više novih ruta koje putovanje vozom u drugu zemlju čine praktičnijim i pristupačnijim.

Savremeno doba, poboljšana povezanost i napredak visoke tehnologije uvode novo “zlatno doba” putovanja vozom. Trend takvih putovanja u Evropi se ubrzava i beleži se sve veća potražnja za kartama. Kao primer treba navesti da je prodaja karata za vozove u Francuskoj porasla za 93%, a u Italiji za čak 137% u odnosu na period pre pandemije i globalne krize.

Iako raste potražnja za putovanjima bez letenja, putovanja vozom u više zemalja na jednom putovanju je dosta teško planirati. Vrlo je teško prilagoditi linije sa određenim destinacijama, isplanirati noćenja ili obilazak nekoliko atrakcija, a da sve bude u okviru istog putovanja. Većina zemalja Evrope i sveta se trudi da reši ovaj problem, posebno zbog troškova i logistike.

Raste popularnost putovanja vozom

Švajcarska će uskoro pokrenuti GoldenPass Express, prvu liniju koja povezuje delove zemlje sa francuskim i nemačkim govornim područjem od Montrea do Oberlanda. Pionir avanturističkog putovanja Intrepid udružio se sa britanskom kompanijom Byway kako bi obezbedio podršku da se ova linija realizuje.

Evropska mreža vozova, posebno sa spavaćim kolima, takođe će biti izuzetno popularan trend u 2023. godini. Takva putovanja će železnicom biti lakša, isplativija i komotnija, navodi Euronews.com.

Jedna od najuzbudljivijih inicijativa je Nightjet, međunarodni konzorcijum koji predvodi austrijski ÖBB. Početak je najavljen za sledeću godinu, kad treba da startuje nova generacija vozova sa spavaćim kolima, koja udvostručuje i privatnost i udobnost. Dizajn je očigledno pod uticajem Skandinavije, a bežične tačke za punjenje telefona i sopstveno kupatilo u kupeu su samo neke od pogodnosti koje se nude.

Nightjet je već uspostavio linije koje povezuju Beč, Minhen i Pariz, kao i Amsterdam i Cirih preko Kelna. Za nekoliko nedelja će pokrenuti voz od Ciriha do Rima preko Milana. Do 2024. godine biće uveden i voz koji će povezivati ​​Berlin, Pariz i Brisel, kao i linija između Ciriha i Barselone.

Ideja je da u sledećoj godini bude lansirano što više novih železničkih linija koje će pomoći putnicima da se uvere da vozovi na duge udaljenosti mogu biti praktični, udobni i zabavni.

Orijent Ekspres, na tragu puteva Agate Kristi, saznajte više.

Međutim, da bi trend putovanja putničkim vozovima bio trajno prisutan, pristupačnost i praktičnost moraju biti imperativ. Linije moraju biti pristupačne i prilagodljive, nudeći putnicima mogućnost poseta obližnjim gradovima i susednim zemljama. Za sada su ti osnovni uslovi ispunjeni, prave se posebni itinereri koji će odgovarati putnicima, budućnost putovanja je za sada ipak još uvek na zemlji i na točkovima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -