8.2 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Šta se menja ulaskom Hrvatske u Šengen zonu?

Šengen je najveća zona bez granica na svetu, broji 26 država članica, a sledeća koja bi trebalo da im se pridruži je Hrvatska. Članice EU usaglasile su se oko toga da Hrvatska ispunjava sve uslove za prijem, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutrašnjim granicama EU

Hrvatska će po svemu sudeći sledeće godine ući u šengensku zonu i zvanično uvodi evro. Šta se menja ulaskom Hrvatske u Šengen zonu?

Hrvatska je deo Evropske unije od 2013. godine, ali trenutno nije u Šengen zoni. To znači da su pasoši ili lične karte još uvek neophodni građanima Hrvatske za ulazak u zemlju čak i kada dolaze iz zemlje iz istog područja.

Međutim, Hrvatska će najverovatnije početkom 2023. godine ukinuti granične kontrole sa drugim zemljama Šengen zone. To znači da putnici mogu preći iz druge zemlje iz iste zone u Hrvatsku bez potrebe da pokažu bilo kakava dokumenta. Evropski parlament je dao zeleno svetlo, a sad ostaje da Savet EU da svoje mišljenje. Konačna odluka bi trebalo da bude donesena 9. decembra.

Trakaj, baltička romatnika na jezeru, saznajte više.

Svi ostali putnici koji ne dolaze iz Šengen zone, računajući i Srbiju, a ulaze u Hrvatsku, moraće da poštuju ista pravila za ulazak koja važe i danas. Građanima Srbije je trenutno neophodan važeći pasoš kako bi posetili ovu zemlju.

Za  građane naše zemlje i zemlje regiona bitna je glavna promena koja se odnosi na sam boravak na granicama. Realno je očekivati da kontrole na graničnim prelazima budu detaljnije, a zadržavanja duža. Međutim, za putnike koji putuju dalje od Hrvatske, koji su u tranzitu, neće biti posebnih zadržavanja na izlasku.

Pored toga, razlikovaće se i procedure na aerodromima. Svi letovi ka zemljama Šengen zone biće tretirani kao domaći letovi, državljani Hrvatske će moći da putuju u te zemlje sa ličnim kartama, bez dodatnih kontrola na granici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -