22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Prepolovljena proizvodnja maslinovog ulja u Španiji

Maslina je simbol Mediterana. Kaže se da je Platon svoju prvu mudrost podelio ispod stabla masline, a masovno uzgajanje ove kulture datira još od starih Rimljana

Španija je vodeći svetski proizvođač maslina i maslinovo ulje predstavlja sastavni deo kulture te zemlje. Međutim, danas je prepolovljena proizvodnja maslinovog ulja u Španiji, a glavni krivac za to su loši vremenski uslovi.

Maslina je postala žrtva vremenskih prilika podstaknutih globalnim klimatskim promenama. Stručnjaci predviđaju da će u narednoj godini berba pasti za više od 50% u odnosu na prosek. Za ovako loš prinos je najzaslužnija suša.

Kultivisanje ne samo maslina, već i ostalih biljnih kultura predstavljaće ogroman izazov sa kojim se zajednice globalno suočavaju u toplijem, sušnijem svetu. Ta situacija je posebno alarmantna za uzgajivače maslina u Španiji, budući da ta zemlja daje 75% svetske proizvodnje maslina. To je gotovo 10 miliona tona maslina svake godine.

Rastu temperature, rastu i cene

Ova godina je bila treća najsušnija godina u Španiji od početka merenja 1964. godine. To je, u kombinaciji s najtoplijim letom dosad, znatno otežalo situaciju za 350.000 uzgajivača maslina u zemlji.

U maju mesecu su visoke temperature u doba cvetanja uništile mnoga stabla maslina, a ono malo preživelih plodova postalo je sitno i suvo zbog nedostatka vode. Manje vode može proizvesti bolje ulje, ali ovaj pad vlage se pokazao prevelikim da bi ga maslinjaci mogli podneti.

Frigărui, kebab na rumunski način, saznajte više.

Predviđa se da će proizvodnja maslinovog ulja u Evropskoj uniji pasti za više od 35% u odnosu na prošlu godinu, a Španija je „posebno zabrinjavajući“ slučaj.

Manja berba znači rast cena. Suša je dovela do toga da je cena evropskih maslina skočila sa 500 na 4.985 evra po toni, navodi Euronews. Ukoliko se ovakav trend nastavi, to će se katastrofalno odraziti na tržište. Ugostiteljski sektor je gotovo pred kolapsom zbog energetske krize, a svako novo posklupljenje može izuzetno negativno uticati na ovu industriju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -