12.5 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Stroge mere štednje u evropskim hotelima

Aktuelna energetska kriza je nepovoljno uticala na sve sektore i na sve industrije. Kriza je rezultovala veoma visokim cenama električne energije, nestašicama gasa ili visokim cenama svih energenata. Turizam kao industrija se našao u vrlo nepovoljnoj situaciji, jer loše posledice koje je ostavila pandemija još uvek nisu potpuno sanirane

Ova zima donosi nova pravila, i uvodi stroge mere štednje u skoro evropskim hotelima. Mnogi hoteli u cilju uštede energije, posebno wellness i spa centri, odlučili su se na jedan nepopularan korak. Za sada će trpeti zarad opstanka hotela jedino gosti, kojima će biti dosta hladnije.

Veliki hoteli u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i na severu Italije su odlučili su da sprovedu određene mere uštede. Hotelijeri su pogođeni visokom inflacijom i ogromnim troškovima za energente odlučili da troše manje energije na grejanje ne samo objekata za smeštaj, već i vode u sistemima spa centara.

Na osnovu sprovedenog istraživanja, veliki broj zaposlenih u takvim hotelima smatra da se mogu bez problema smanjiti troškovi energije za 5 do 10% . Međutim, u konkretnoj primeni štednje postoje različite strategije, navodi eKapija.

Deo hotela u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Italiji namerava da smanji temperaturu prostorija, a dobar deo njih smatra da se bez problema mogu smanjiti i temperature voda u bazenima.

Hotel sa nula zvezdica, saznajte više.

Najveći deo hotela, skoro 70%, planira da sprovede tehničku optimizaciju. To podrazumeva regulisanje temperature grejanja i bolju izolaciju, a više od 60% planira dodatne investicije za snabdevanje strujom. Ove investicije podrazumevaju postavljanje postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije, pre svega u solarne panele.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -