-0 C
Belgrade
petak, novembar 22, 2024

Mâchon, francuski doručak kakav ne poznajete

Francuska je što se tiče gastronomije čuvena po svojim kroasanima, sirevima i ostalim nebrojenim specijalitetima. Međutim, Lion ima potpuno drugo percipiranje hrane. Tamo postoji dugogodišnja tradicija koja se strogo poštuje, doručkuju se iznutrice i pije vino od ranog jutra

Doručak na francuskom jeziku u stvari i govori o kakavom se narodu radi. Petit déjeuner, što u prevodu znači mali ručak, kod Francuza je izuzetno bitan, posebno u krajevima koji nisu toliko poznati turistima. Tamo se jede lokalna hrana koju turisti često i nemaju priliku da vide, a ukoliko je i vide, nećete je uzeti sigurno. Mâchon je takav specijalitet, francuski doručak kakav ne poznajete.

U Lionu na meniju za doručak u lokalnim restoranima i barovima nema kroasana i laganih sendviča. Dok čitate meni, izgledaće vam kao da listate udžbenik iz bilogije. Tu su teleći bubrezi, prženice od skrame, kuvana teleća glava, kao i sve ostale iznutrice. Pored toga, tu su i specijaliteti od svinje, od pašteta do pihtija. Ovakav doručak je poznat kao mâchon, dugogodišnja lionska tradicija u kojoj nijedan deo životinje ne odlazi u otpad, navodi BBC.

Mâchon, hrana za dušu

Ova neobična tradicija sastoji se takođe iz  jednog neobičnog rituala, vino se obavezno pije uz ovakav doručak. Između 16. i 19. veka, industrija svile koja je bila smeštena u Lionu je bila među najvažnijim u Evropi. Radnici su često radili i do 12 sati dnevno kako bi zadovoljili potražnju jer je svila postajala sve popularnija među francuskim plemstvom. A kako bi započinjali posao rano ujutru, njima je trebala jaka hrana, a ne čokolada ili kroasan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bistrot du Marché (@bistrotdumarche)

Radeći s onim što su imali, restorani u Lionu su služili ostatke od mesa, uglavnom krava ili svinja, koje su uzgajali u brdima izvan grada. Imajući u vidu da je vinogradarska regija Beaujolais udaljena samo 32 kilometra severno od Liona, iznutrice je obično pratilo i vino u obilnim količinama.

Mâchon (što znači „žvakati“) je pored svega bio i trenutak za okupljanje radnika, trgovaca i poslovnih ljudi kako bi razgovarali o poslovima ili potpisivali ugovore. Svi su sedeli zajedno i uz hranu razgovarali i bili međusobno jednaki. Ovo mešanje klasa smatralo se društvenim izjednačavanjem.

Iznutrice su vremenom postale specijalitet. Francuzi su godinama usavršavali recepte i način pripreme ove hrane. Posebno je atraktivan hleb koji se puni džigericom, ostacima od svinjske glave i mesa. On se služi hladan, seče se na kriške i izgleda kao mozaik u raznim nijansama ružičaste boje. Ovakav hleb je krckav i mekan kao kroasan.

Frigărui, kebab na rumunski način, saznajte više.

Mâchon je u osnovi neverovatan pokretač zabave, ljudi danas žele da se povežu sa prošlošću i da ožive stare tradicije. Mâchon je, tvrde Francuzi, izgovor za ljude da se zavale, opuste i dele trenutke uz dobar i utešan obrok.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -