18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Najbolje destinacije u 2022. godini

U novom izveštaju kompanije za istraživanje tržišta Euromonitor, Evropa pobeđuje kada su u pitanju turizam i turističke destinacije u 2022. godini

Svake godine Euromonitor rangira 100 gradova širom sveta u šest kategorija, kako bi otkrio koje su najbolje i najposećenije destinacije. Među kategorijama se nalaze turistička politika, održivost, infrastruktura, zdravlje, bezbednost i ekonomija. Najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze uglavnom u Evropi.

U periodu pre pandemije, ova kompanija je rangirala destinacije na osnovu broja međunarodnih dolazaka, kada su na samom vrhu liste bile azijske destinacije, sa Hong Kongom i Bangkokom na prvom i drugom mestu.

Međutim, danas je situacija drugačija. Najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze u Evropi, i među prvih deset ih ima čak osam. Drugu godinu zaredom, Pariz se nalazi na prvom mestu. Kako navodi CNN, glavni grad Francuske je „destinacija sa najboljim turističkim učinkom na svetu“. Pariz je napravio neverovatne pomake u svim sferama ove industrije, počevši od same turističke politike, atraktivnosti do infrastrukture.

Pozitivna godina

Dubai je ponovo na drugom mestu na listi, ali je ostao broj jedan kada je u pitanju broj turističkih dolazaka. Ove godine je zabeleženo više od 12 milona međunarodnih dolazaka, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjih rezultata.

Globalno, broj međunarodnih putovanja je porastao za više od 80% u odnosu na prošlu godinu. Iako je zabeležen izuzetno pozitivan trend za ovu industriju, put do potpunog oporavka nakon pandemije je dug. Sada se svet suočava sa drugim izazovima koji utiču i na sektor putovanja, trebaće još vremena kako bi se sve vratilo na poslednju dobru godinu za turizam.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Ukupno 40 evropskih gradova se nalazi na listi, od kojih Italija ima šest, Španija pet i Grčka četiri grada. Ostale najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze mahom u Zapadnoj Evropi.

Lista deset najboljih destinacija u 2022. godini izgleda ovako:

  1. Pariz
  2. Dubai
  3. Amsterdam
  4. Madrid
  5. Rim
  6. London
  7. Minhen
  8. Berlin
  9. Barselona
  10. Njujork

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -