7.7 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

San Sebastijan, Mišlenove zvezdice i lokalna gastronomija

Kada je reč o gurmanskim putovanjima, naši apetiti rastu iz dana u dan. Prema nedavnom izveštaju o globalnom gastro turizmu agencije za tržišno istraživanje Mintel, gastronomska putovanja su danas jedan od najvećih i najbrže rastućih turističkih sektora u svetu. U izveštaju se navodi da čak 95% turista traži gurmanske aktivnosti dok je na odmoru

Kad ljudi razmišljaju da posete Španiju, često su u prvom planu ostrva, južna obala ili užurbani gradovi Madrid ili Barselona. Međutim, spajanje boravka na suncu sa gurmanskom avanturom je postalo novi trend, a San Sebastijan je pravo mesto gde se takva fuzija može i doživeti na pravi način. San Sebastijan je postao pravi turistički gastronomski centar. Mišlenove zvezdice i lokalna gastronomija ovde žive u savršenoj slozi!

San Sebastijan je deo španske autonomne pokrajine Baskije. To je grad na obali uokviren Biskajskim zalivom, sa bogatom istorijom, izuzetno slikovit i kompaktan. Proglašen od strane mnogih vrhunskih svetskih šefova omiljenom destinacijom, grad polaže pravo na najveću gustinu restorana sa Mišlenovim zvezdicama u Evropi. U pitanju je grad koji se nalazi na drugom mestu u svetu, odmah nakon Tokija, po broju takvih restorana.

To znači da u San Sebastijanu možete jesti kao kralj ili kraljica, pod uslovom da to možete da priuštite. Na čelu gradskog epicentra fine gastronomije se nalazi restoran Arzak. Ova gastronomska institucija je mnogo puta držala prvo mesto na listama najboljih restorana na svetu, učvrstivši status San Sebastiana kao jedne od najboljih svetskih kulinarskih prestonica.

Međutim, postoje dve strane gastronomske scene ovog grada. Možete uživati na “ nivou” sa degustacijskim menijima sa Mišlenovim zvezdicama ili istraživati na lokalni način uz omiljeni “pintxo”. Svi znamo šta je tapas, ali koliko nas se susrelo sa pintxos-ima?

Šta je pintxo?

Pintxo je lokalni specijalitet Baskije manje poznat u svetu. Osnovna razlika između tapas i pinxto zalogaja je u tome što se pinxto obično „probada“ čačkalicama koje drže sadržaj. Pintxo potiče od španske reči pinchar što znači „bušiti“.

Ovaj specijalitet se konzumira u barovima, najčešće se sastoji različitih vrsta ribe ili plodova mora, mesa, sira i povrća u svim vrstama i kombinacija. Ukusa je jako puno, i potrebno je vreme da ih sve isprobate pre nego što se odlučite koji je vaš omiljeni. Upravo to, kombinovanje svih mogućih namirnica i raznovrsnost ukusa, čine da pinxto bude zaista omiljena hrana ne samo meštana, već i turista.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

O popularnosti pintxos-a govori i promotivna kampanja Discover San Sebastian. To je svojevrsni vodič kroz San Sebastijan, koji može preporučiti najbolja mesta u gradu. Discover San Sebastian organizuje i obilaske izvan grada kako bi turisti uživali u bogatstvu vina i gurmanskih užitaka ovog regiona.

San Sebastijan svojim gostima nudi sve, bar što se tiče hrane. Možete birati između šest restorana s jednom zvezdicom, do tri restorana s tri zvezdice, u zavisnosti od vašeg ukusa i budžeta. Ovaj grad nudi takođe lokalne restorane i brojne barove sa lokalnom hranom,  takođe vrhunskog ukusa i kvaliteta.

Jedno je sigurno, San Sebastijan, grad koji zaista blista za razliku od bilo kog drugog gastronomskog centra na svetu, zadovoljiće sve ukuse. U njemu se jede i fino i dobro. Nedavno je i TripAdvisor proglasio San Sebastijan jednim od 10 najboljih gastronomskih destinacija na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -