2.7 C
Belgrade
ponedeljak, 11 decembra, 2023

Najbolja turistička sela na svetu

Putovanja su se promenila na mnogo načina od početka pandemije, ali nije svaka promena loša. Jedna od dobrih promena jeste ta da se napravio zaista dobar pomak ka promovisanju ruralnog turizma. Dok smo u prethodnim godinama uvek planirali neki siti brejk, karantin nam je objasnio da treba da se okrenemo prirodi

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu koja daje odgovor koja su to trenutno najbolja turistička sela na svetu. Lista sadrži 32 ruralna mesta koja treba posetiti u sledećoj godini.

Ova lista je zaista veliki pomak u odnosu  na uobičajene liste “Instagramičnih” mesta u poznatim turističkim destinacijama. UNWTO se u poslednjim godinama fokusira na odgovorni turizam, pa su ova sela odabrana zbog načina na koji povećavaju broj turista bez uništavanja onoga što oni dolaze da vide ili dožive.

Ovo je pre svega priznanje ruralnim destinacijama koje su prihvatile turizam na najbolji način, turizam je pokretač razvoja. Pored toga, turizam stvara i nove prilike za radna mesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovišući vrednosti i proizvode bazirane u zajednici, saopšteno je iz UNWTO.

Inicijativa takođe odaje priznanje selima za njihovu predanost inovacijama i održivosti u svim aspektima. To su ekonomski, društveni i ekološki aspekti, i ceo fokus je baziran na razvoju turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Ukupno 32 sela širom sveta se nalaze na listi, i ne postoji rangiranje. Umesto toga, destinacije su navedene abecednim redom prema imenu zemlje. Svaka zemlja je nominovala do tri sela, a samo je Španija uspela da ima sva tri svoja sela na popisu.

Area Sakra, grad mačaka.

Inicijativa „Najbolja turistička sela“ promoviše borbu protiv ruralne depopulacije, unapređuje rodnu ravnopravnost, inovacije, infrastrukture i ulaganja. Osim toga, promoviše i smanjenje regionalne nejednakosti u prihodima i razvoju, sve uz sprovođenje održivog turizma i smanjenju štetnih emisija i otpada.

Iz zemalja regiona, na listi se nalazi Bled iz Slovenije, a u sledećem krugu će biti dodana i Krupa na Vrbasu iz Bosne i Hercegovine.

Najbolja turistička sela na svetu se nalaze na sledećoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -