27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Dve najposećenije svetske destinacije

Više od 500 miliona turista poseti Evropu svake godine, samo je pitanje koje zemlje su njihov izbor. Odgovor na to pitanje daje nam GlobalData, analitička i konsultantska kompanija, koja je nakon opsežnog istraživanja objavila svoj godišnji izveštaj

Kompanija GlobalData kontinuirano prikuplja i analizira razne podatke kako bi napravila sveobuhvatan, validan i detaljan izveštaj na globalnom nivou. Poslednji izveštaj treba da da odgovor na pitanje koje se dve zemlje Evrope bore za titulu najposećenije svetske destinacije.

Francuska je često zauzimala prvo mesto tokom godina, a sada je takođe spremna da vrati titulu najposećenije zemlje na svetu. Pre pandemije Francuska je bila najposećenija zemlja na svetu koja je 2019. godine privukla čak 88.1 miliona turista, navodi GlobalData.

Španija je zauzela prvo mesto 2021. godine, ali je Francuska na putu da je prestigne, pošto je 2022. primila 66.6 miliona međunarodnih posetilaca. Uz Italiju i Španiju, Francuska predstavlja značajan segment turističkog rasta u zapadnoj Evropi.

Francuska nije samo popularna među putnicima iz same Evrope, već je popularna i među posetiocima iz drugih zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Države. GlobalData izveštava da se očekuje da će broj međunarodnih dolazaka u Francusku rasti po godišnjoj stopi od 12.1% između 2022. i 2025. godine.

Francuska bi do 2025. godine trebala prema procenama da privuče preko 93 miliona međunarodnih čime će učvrstiti svoju titulu najposećenije zemlje na svetu.

Zašto je Francuska popularna turistička destinacija?

Jedna od najvećih privlačnosti Francuske je prevoz, navodi GlobalData. Putovanje između velikih gradova je relativno jednostavno, posebno zbog razvijenog železničkog saobraćaja. Pored toga, Francuska je dobro povezana sa ostalim evropskim zemljama.

Koja je druga najpopularnija zemlja na svetu?

Španija je odmah iza Francuske na listi najposećenijih zemalja sveta. Dok su sve zemlje zabeležile pad broja poseta tokom pandemije, Španija je uspela da pobedi Francusku sa 26.3 miliona posetilaca. Do 2025. godine očekuje se da će Španija privući preko 89 milona međunarodnih posetilaca, čime će postati druga najposećenija zemlja na svetu.

Najskuplje turističke destinacije sveta, saznajte više.

Obe zemlje imaju puno sadržaja koje mogu ponudti posetiocima. Njih definišu jedinstvene kulture, kuhinje i znamenitosti. Obe su zemlje takođe relativno velike, s raznolikim i raznovrsnim krajolikom i prirodom, a svaka zemlja ima i svoju jedinstvenu obalu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -